Çalışma izni sayfamıza hoş geldiniz. Türkiye’de herhangi bir kurum / kuruluşta çalışmak, buna dayanarak, oturma izni almak, belli bir süre sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını almak isteyen yabancıların izlemesi gereken prosedürün hazırlanması için gerekli belgelerdir. Uzun zamandır bu sürecin karmaşık olduğunu ve Türkiye Türkiye’yi iyi tanımadığını fark ettik ve bu yabancıların yabancı yöneticilerini yönetmek isteyen Türk işverenler açısından ne kadar zor ve zor olduğunu anlamak için çalışkan insanlarla konuşmak güzel.
Türkiye’de çalışma izni nasıl Çıkar?
Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların işe başlamadan önce çalışma izni almaları gerekmektedir.
Çalışma izni başvuruları, işyeri veya kurum aracılığıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılır. Yabancıların istedikleri yerde çalışmasına izin veren bir izin sistemi yoktur. Bir yabancı, işveren olmadan tek başına çalışma izni başvurusunda bulunamaz.
Çalışma izni başvuruları genellikle yabancıların yurt dışı temsilciliğine ilişkin Türkiye Cumhuriyeti’ne çalışma vizesi başvurusu ile başlar. Ancak yabancılar, ev çalışma izni başvurusu referans olarak sunulabilirse, Türkiye’de en az 6 ay süreyle ikamet izni geçerliliğine sahip olmaya devam etti.
Çalışma İzin Başvurusu
Yurtdışı Başvuru
Yabancılar, vatandaşı oldukları veya daimi ikamet ettikleri ülkede Türkiye Cumhuriyeti’ne çalışma vizesi başvurusunda bulunabilirler. Bunu yabancı oyuncularla yapacaklar. Yabancı, başvuruyu sunarken iş sözleşmesi, davet mektubu ve gerekli diğer belgeleri sunacaktır. Talebin kabul edilmesi halinde T.C. Temsilciliğe, Türkiye’deki işverene verilecek bir referans numarası verilecektir. İşveren bu referans numarası ile çalışma izni başvurusunda bulunacaktır.
Yabancı temsilciliğimizden bir yabancıyla 10 iş günü içerisinde başvuruda bulunduktan sonra, Türkiye’deki işverene çalışma izni başvurusunu online olarak iletmeniz gerekmektedir. Başvuru online olarak tamamlanacak ve matbu form işveren yetkilisi ve yabancı kişi tarafından imzalanacaktır. (Yabancının imzalanmasının mümkün olmadığı durumlarda, iş sözleşmesinin her iki tarafın da banal imzalarıyla ibraz edilmesi yeterlidir.) Başvuru formu ve başvuru için gerekli diğer belgelerin yabancının ibrazından itibaren 10 iş günü içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ibraz edilmesi gerekmektedir. Belirtilen sürenin aşılması durumunda, tüm işlemlerin yasal prosedüre göre tekrarlanması gerekecektir.
Çalışma İzin Başvurusu
Bu nedenle, yabancı başvurularda üç temel aşama vardır: A-) Bir yabancının T.C. Çalışma vizesi başvurusu yabancı temsilcilere yapılır, b-) İşverenden online başvuru ve c-) Gerekli evraklar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına teslim edilerek başvuru işlemleri tamamlanır.
Çalışma izni onaylanan yabancılar T’ye başvururlar. Yurt dışı temsilciliğine başvurmaları ve çalışma vizesi alarak ülkeye girmeleri gerekir.
Çalışma izni alındıktan sonra sigortalı giriş yapılması zorunludur ve yabancı kişi yurda girer. Bu işlem için işveren pozisyonunda bulunan kişinin ilgili sosyal güvenlik kurumu bölge müdürlüğüne başvurması, işyerini kaydettirmesi ve yabancı kişi için sigorta yaptırması gerekmektedir.
Yurtiçi Başvuru
Türkiye’de ikamet ediyorum ve – işverenlerin geçerli ikamet izni, çalışma izni veya çalışma izni uzatma belgesi ile yabancılarla çalışmak zorunda olduğu en az altı aylık sözleşmeler haricinde, İnternet üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılan atıfları öğrendim.
Söz konusu yabancıyı istihdam edebilmek için işveren, ikamet izni süresi içinde internet üzerinden çalışma izni başvurusunda bulunmalıdır. Online başvuru tamamlandıktan sonra işveren ve yabancı kişi tarafından yazdırılıp imzalanacaktır. (Bir yabancının imzalanmasının mümkün olmadığı durumlarda, her iki tarafın ıslak imzalı iş sözleşmesi başvuru belgeleri ile birlikte Bakanlığımıza ibraz edilmelidir.)
Çalışma İzin Başvurusu
Başvuru için gerekli başvuru formu ve diğer belgelerin online başvuru tamamlandıktan sonra 6 iş günü içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına teslim edilmesi gerekmektedir. Belirtilen süre aşılırsa sipariş geçersiz hale gelecektir, bu nedenle tüm işlemlerin yasal prosedüre göre tekrarlanması gerekir.
Çalışma izni alındıktan sonra yabancı kişinin sigortalıya kayıtlı olması gerekir. Bu işlem için işveren pozisyonunda bulunan kişinin ilgili sosyal güvenlik kurumu bölge müdürlüğüne başvurması, işyerini kaydettirmesi ve yabancı kişi için sigorta yaptırması gerekmektedir.
Yabancılar İçin Türkiye’de Çalışma İzni Çıkartmak
Türkiye’de çalışmak için başvuranlar veya bir işverenle mesleki eğitim başvurusunda bulunanlar veya onların görüşüne göre, başvuru sahibi, yabancılar için Türkiye’de geçici nitelikte hizmet sunabilmek ve 657 sayılı Kanunun gelirlerini işletmek amacıyla sınır ötesi hizmet sağlayıcıları olan yabancılara iç eğitim vermelidir. 13.08.2016 tarihinde yürürlüğe giren istihdam veya çalışma başvurusunda bulunan gerçek ve tüzel kişileri içerir.
4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanuna göre, Türkiye’de yabancılara çalışma izni vermeye yetkili merci Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır (ÇSGB).
Çalışma izni başvuruları, yabancı kişileri istihdam etmek isteyen işverenler, kişi veya kuruluşlar tarafından yapılır.
Yabancı İçin Türkiye’de Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Yurtiçinden
Yurt dışından çalışma izni almak için ilk başvuru olan yabancı vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti’ni yurtdışında temsil etti. Bu başvuru sırasında, Türkiye’de imzalanan işveren müzakere sözleşmesinin (veya atama / katılım mektubunun) konseye sunulması gerekmektedir.
Başvuru kabul edilirse temsilcilik tarafından yabancı vatandaşa referans numarası verilir.
Türkiye’de e-devletin işvereni veya işvereni temsilen PTT’nin şifresini alan çalışma izni başvurusu üzerinde referans numarası ile sisteme girer.
Türkiye kanalının dış temsilciliğine istinaden, yabancı uyrukluların Türkiye’deki işveren tarafından işe alınması için önümüzdeki on iş günü içerisinde online olarak temsil edildiğinin belirtilmesi ve devir için ÇSGB gerekli belgelerin aynı 10 iş günü olması gerekmektedir.
Yabancı vatandaşlar, Türkiye’de tarafların bulunmaması nedeniyle iş sözleşmesinin orijinal imzasının da ibraz edilmesi gerektiğini tespit etti.
Yabancı vatandaşlar, Türkiye’de tarafların bulunmaması nedeniyle iş sözleşmesinin orijinal imzasının da ibraz edilmesi gerektiğini tespit etti.
Yurtiçinden
Türkiye’deki lisans ve lisansüstü öğrencilerine verilen ikamet izinleri haricinde, en azından herhangi bir nedenle “altı ay” oturma izni almış ve yabancı uyrukluların işverenlerle ilgili sınıflandırılmış izin süresi sona ermekte, kendi ülkelerine danışmanız gerekmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına.
Online olarak yapılacak çalışma izni başvurusunun tamamlanmasını takip eden 6 iş günü içerisinde başvuru formu ve dilekçenin Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığına teslim edilmesi gerekmektedir.
Çalışma izinleri için istenen Evraklar:
İlk Başvuruda YABANCIDAN İstenen Belgeler:
Yurt içinden yapılacak başvurular için, Türkiye’de öğrenim amacıyla verilen oturma izinleri hariç olmak üzere, müracaat tarihinde geçerli en az altı ay süreli oturma izni örneği (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Çalışma izni talebinde bulunan yabancının geçerli oturma izni olmaması halinde ise, yabancının yurt dışında uyruğunda bulunduğu veya daimi ikamet ettiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine iş sözleşmesi veya şirket ortaklığını gösterir belge ibrazı ile çalışma izin başvurusu yapması zorunludur. Ancak, Özellik Arz Eden Doğrudan Yabancı Yatırımlar* kriterlerinden en az birini karşılayan şirketlerde istihdam edilecek kilit personel statüsündeki yabancının Türkiye’de kanuni olarak bulunduğunun (Emniyet Müdürlüğü’nden alınmış yazı veya pasaportun vize ve giriş tarihini gösterir kısmının onaylı örneği ibraz edilerek) kanıtlanması halinde çalışma izni müracaatı doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılabilmektedir. Bu kapsamda çalışma izni verilen kilit personel statüsündeki yabancıların Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden çalışma vizesi alarak Türkiye’ye giriş yapmaları gerekmektedir.
Çalışma İzin Başvurusu
Yabancının kilit personel statüsünde olması halinde, Doğrudan Yabancı Yatırımlarda Yabancı Uyruklu Personel İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin 10/b maddesinde öngörülen bilgi ve belgeler (Bu belgeler elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Pasaport sureti (Pasaportun Latin harfleri ile yazılı olmadığı durumlarda yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı çevirisi de başvuruya eklenecektir. Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Çalışma İzin Başvurusu
Türkçe tercümesi yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı diploma veya geçici mezuniyet belgesi sureti (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden ve ayrıca kâğıt ortamında da gönderilecektir.)
Mesleki hizmetler kapsamında çalışma izni talep eden yabancının yukarıdaki belgelere ek olarak, yurt dışında yükseköğrenim görmesi halinde “Yurtdışı Yüksek Öğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği”ne uygun olarak alacağı “Diploma veya Geçici Mezuniyet Denklik Belgesi” (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
İlk Başvuruda İŞVEREN KURUMDAN İstenen Belgeler
Çalışma izni başvuru dilekçesi (Dilekçe elektronik başvuru esnasında taratılacak ve ayrıca kâğıt ortamında işveren tarafından ıslak imzalı olarak gönderilecektir.)
Yabancı personel başvuru formu (Elektronik ortamda doldurulacak form, çıktısı alındıktan sonra, işveren ve yabancı tarafından imzalanıp kâğıt ortamında bir nüsha olarak bakanlığa gönderilecektir. İşveren ve yabancının ıslak imzalarının olmadığı durumlarda taraflar arasında yapılmış iş sözleşmesi ibraz edilecektir. Formun imzasız olması ve iş sözleşmesinin de bulunmaması durumunda başvuru işleme alınmayacaktır.)
Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Son yıla ait, vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço ve kâr/zarar tablosu (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
İş yerinin Özellik Arz Eden Doğrudan Yabancı Yatırımlar* kapsamında olduğunu kanıtlayıcı bilgi ve belgeler (Bu belgeler elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Kamu kurum ve kuruluşlarınca uluslararası ihale açılmış projeleri yapma hakkı kazanmış kuruluşların (konsorsiyumlar dâhil) ilgili kurum ve kuruluştan alacakları işi yüklendiklerini tevsik eden belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Çalışma İzin Başvurusu
Mühendislik, mimarlık, müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri kapsamında yabancı uzman istihdam edecek tüzel kişiliklerde, aynı meslekte Türk mühendis/mimar/şehir plancısı istihdam edildiğini ispata dair ücret bordrosu (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Yabancı personeli istihdam edecek kurum ve kuruluş adına kullanıcı sıfatıyla elektronik başvuruyu yapma yetkisi bulunan kişinin noter onaylı vekâletnamesi veya kullanıcı sıfatındaki kişinin başvuruyu yapan kurum ve kuruluşta çalıştığını gösterir belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
ÇALIŞMA İZNİ
Çalışma izni sayfamıza hoş geldiniz. Türkiye’de herhangi bir kurum / kuruluşta çalışmak, buna dayanarak, oturma izni almak, belli bir süre sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını almak isteyen yabancıların izlemesi gereken prosedürün hazırlanması için gerekli belgelerdir. Uzun zamandır bu sürecin karmaşık olduğunu ve Türkiye Türkiye’yi iyi tanımadığını fark ettik ve bu yabancıların yabancı yöneticilerini yönetmek isteyen Türk işverenler açısından ne kadar zor ve zor olduğunu anlamak için çalışkan insanlarla konuşmak güzel.
Türkiye’de çalışma izni nasıl Çıkar?
Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların işe başlamadan önce çalışma izni almaları gerekmektedir.
Çalışma izni başvuruları, işyeri veya kurum aracılığıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılır. Yabancıların istedikleri yerde çalışmasına izin veren bir izin sistemi yoktur. Bir yabancı, işveren olmadan tek başına çalışma izni başvurusunda bulunamaz.
Çalışma izni başvuruları genellikle yabancıların yurt dışı temsilciliğine ilişkin Türkiye Cumhuriyeti’ne çalışma vizesi başvurusu ile başlar. Ancak yabancılar, ev çalışma izni başvurusu referans olarak sunulabilirse, Türkiye’de en az 6 ay süreyle ikamet izni geçerliliğine sahip olmaya devam etti.
Çalışma İzin Başvurusu
Yurtdışı Başvuru
Yabancılar, vatandaşı oldukları veya daimi ikamet ettikleri ülkede Türkiye Cumhuriyeti’ne çalışma vizesi başvurusunda bulunabilirler. Bunu yabancı oyuncularla yapacaklar. Yabancı, başvuruyu sunarken iş sözleşmesi, davet mektubu ve gerekli diğer belgeleri sunacaktır. Talebin kabul edilmesi halinde T.C. Temsilciliğe, Türkiye’deki işverene verilecek bir referans numarası verilecektir. İşveren bu referans numarası ile çalışma izni başvurusunda bulunacaktır.
Yabancı temsilciliğimizden bir yabancıyla 10 iş günü içerisinde başvuruda bulunduktan sonra, Türkiye’deki işverene çalışma izni başvurusunu online olarak iletmeniz gerekmektedir. Başvuru online olarak tamamlanacak ve matbu form işveren yetkilisi ve yabancı kişi tarafından imzalanacaktır. (Yabancının imzalanmasının mümkün olmadığı durumlarda, iş sözleşmesinin her iki tarafın da banal imzalarıyla ibraz edilmesi yeterlidir.) Başvuru formu ve başvuru için gerekli diğer belgelerin yabancının ibrazından itibaren 10 iş günü içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ibraz edilmesi gerekmektedir. Belirtilen sürenin aşılması durumunda, tüm işlemlerin yasal prosedüre göre tekrarlanması gerekecektir.
Çalışma İzin Başvurusu
Bu nedenle, yabancı başvurularda üç temel aşama vardır: A-) Bir yabancının T.C. Çalışma vizesi başvurusu yabancı temsilcilere yapılır, b-) İşverenden online başvuru ve c-) Gerekli evraklar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına teslim edilerek başvuru işlemleri tamamlanır.
Çalışma izni onaylanan yabancılar T’ye başvururlar. Yurt dışı temsilciliğine başvurmaları ve çalışma vizesi alarak ülkeye girmeleri gerekir.
Çalışma izni alındıktan sonra sigortalı giriş yapılması zorunludur ve yabancı kişi yurda girer. Bu işlem için işveren pozisyonunda bulunan kişinin ilgili sosyal güvenlik kurumu bölge müdürlüğüne başvurması, işyerini kaydettirmesi ve yabancı kişi için sigorta yaptırması gerekmektedir.
Yurtiçi Başvuru
Türkiye’de ikamet ediyorum ve – işverenlerin geçerli ikamet izni, çalışma izni veya çalışma izni uzatma belgesi ile yabancılarla çalışmak zorunda olduğu en az altı aylık sözleşmeler haricinde, İnternet üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılan atıfları öğrendim.
Söz konusu yabancıyı istihdam edebilmek için işveren, ikamet izni süresi içinde internet üzerinden çalışma izni başvurusunda bulunmalıdır. Online başvuru tamamlandıktan sonra işveren ve yabancı kişi tarafından yazdırılıp imzalanacaktır. (Bir yabancının imzalanmasının mümkün olmadığı durumlarda, her iki tarafın ıslak imzalı iş sözleşmesi başvuru belgeleri ile birlikte Bakanlığımıza ibraz edilmelidir.)
Çalışma İzin Başvurusu
Başvuru için gerekli başvuru formu ve diğer belgelerin online başvuru tamamlandıktan sonra 6 iş günü içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına teslim edilmesi gerekmektedir. Belirtilen süre aşılırsa sipariş geçersiz hale gelecektir, bu nedenle tüm işlemlerin yasal prosedüre göre tekrarlanması gerekir.
Çalışma izni alındıktan sonra yabancı kişinin sigortalıya kayıtlı olması gerekir. Bu işlem için işveren pozisyonunda bulunan kişinin ilgili sosyal güvenlik kurumu bölge müdürlüğüne başvurması, işyerini kaydettirmesi ve yabancı kişi için sigorta yaptırması gerekmektedir.
Yabancılar İçin Türkiye’de Çalışma İzni Çıkartmak
Türkiye’de çalışmak için başvuranlar veya bir işverenle mesleki eğitim başvurusunda bulunanlar veya onların görüşüne göre, başvuru sahibi, yabancılar için Türkiye’de geçici nitelikte hizmet sunabilmek ve 657 sayılı Kanunun gelirlerini işletmek amacıyla sınır ötesi hizmet sağlayıcıları olan yabancılara iç eğitim vermelidir. 13.08.2016 tarihinde yürürlüğe giren istihdam veya çalışma başvurusunda bulunan gerçek ve tüzel kişileri içerir.
4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanuna göre, Türkiye’de yabancılara çalışma izni vermeye yetkili merci Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır (ÇSGB).
Çalışma izni başvuruları, yabancı kişileri istihdam etmek isteyen işverenler, kişi veya kuruluşlar tarafından yapılır.
Yabancı İçin Türkiye’de Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Yurtiçinden
Yurt dışından çalışma izni almak için ilk başvuru olan yabancı vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti’ni yurtdışında temsil etti. Bu başvuru sırasında, Türkiye’de imzalanan işveren müzakere sözleşmesinin (veya atama / katılım mektubunun) konseye sunulması gerekmektedir.
Başvuru kabul edilirse temsilcilik tarafından yabancı vatandaşa referans numarası verilir.
Türkiye’de e-devletin işvereni veya işvereni temsilen PTT’nin şifresini alan çalışma izni başvurusu üzerinde referans numarası ile sisteme girer.
Türkiye kanalının dış temsilciliğine istinaden, yabancı uyrukluların Türkiye’deki işveren tarafından işe alınması için önümüzdeki on iş günü içerisinde online olarak temsil edildiğinin belirtilmesi ve devir için ÇSGB gerekli belgelerin aynı 10 iş günü olması gerekmektedir.
Yabancı vatandaşlar, Türkiye’de tarafların bulunmaması nedeniyle iş sözleşmesinin orijinal imzasının da ibraz edilmesi gerektiğini tespit etti.
Yabancı vatandaşlar, Türkiye’de tarafların bulunmaması nedeniyle iş sözleşmesinin orijinal imzasının da ibraz edilmesi gerektiğini tespit etti.
Yurtiçinden
Türkiye’deki lisans ve lisansüstü öğrencilerine verilen ikamet izinleri haricinde, en azından herhangi bir nedenle “altı ay” oturma izni almış ve yabancı uyrukluların işverenlerle ilgili sınıflandırılmış izin süresi sona ermekte, kendi ülkelerine danışmanız gerekmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına.
Online olarak yapılacak çalışma izni başvurusunun tamamlanmasını takip eden 6 iş günü içerisinde başvuru formu ve dilekçenin Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığına teslim edilmesi gerekmektedir.
Çalışma izinleri için istenen Evraklar:
İlk Başvuruda YABANCIDAN İstenen Belgeler:
Yurt içinden yapılacak başvurular için, Türkiye’de öğrenim amacıyla verilen oturma izinleri hariç olmak üzere, müracaat tarihinde geçerli en az altı ay süreli oturma izni örneği (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Çalışma izni talebinde bulunan yabancının geçerli oturma izni olmaması halinde ise, yabancının yurt dışında uyruğunda bulunduğu veya daimi ikamet ettiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine iş sözleşmesi veya şirket ortaklığını gösterir belge ibrazı ile çalışma izin başvurusu yapması zorunludur. Ancak, Özellik Arz Eden Doğrudan Yabancı Yatırımlar* kriterlerinden en az birini karşılayan şirketlerde istihdam edilecek kilit personel statüsündeki yabancının Türkiye’de kanuni olarak bulunduğunun (Emniyet Müdürlüğü’nden alınmış yazı veya pasaportun vize ve giriş tarihini gösterir kısmının onaylı örneği ibraz edilerek) kanıtlanması halinde çalışma izni müracaatı doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılabilmektedir. Bu kapsamda çalışma izni verilen kilit personel statüsündeki yabancıların Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden çalışma vizesi alarak Türkiye’ye giriş yapmaları gerekmektedir.
Çalışma İzin Başvurusu
Yabancının kilit personel statüsünde olması halinde, Doğrudan Yabancı Yatırımlarda Yabancı Uyruklu Personel İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin 10/b maddesinde öngörülen bilgi ve belgeler (Bu belgeler elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Pasaport sureti (Pasaportun Latin harfleri ile yazılı olmadığı durumlarda yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı çevirisi de başvuruya eklenecektir. Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Çalışma İzin Başvurusu
Türkçe tercümesi yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı diploma veya geçici mezuniyet belgesi sureti (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden ve ayrıca kâğıt ortamında da gönderilecektir.)
Mesleki hizmetler kapsamında çalışma izni talep eden yabancının yukarıdaki belgelere ek olarak, yurt dışında yükseköğrenim görmesi halinde “Yurtdışı Yüksek Öğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği”ne uygun olarak alacağı “Diploma veya Geçici Mezuniyet Denklik Belgesi” (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
İlk Başvuruda İŞVEREN KURUMDAN İstenen Belgeler
Çalışma izni başvuru dilekçesi (Dilekçe elektronik başvuru esnasında taratılacak ve ayrıca kâğıt ortamında işveren tarafından ıslak imzalı olarak gönderilecektir.)
Yabancı personel başvuru formu (Elektronik ortamda doldurulacak form, çıktısı alındıktan sonra, işveren ve yabancı tarafından imzalanıp kâğıt ortamında bir nüsha olarak bakanlığa gönderilecektir. İşveren ve yabancının ıslak imzalarının olmadığı durumlarda taraflar arasında yapılmış iş sözleşmesi ibraz edilecektir. Formun imzasız olması ve iş sözleşmesinin de bulunmaması durumunda başvuru işleme alınmayacaktır.)
Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Son yıla ait, vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço ve kâr/zarar tablosu (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
İş yerinin Özellik Arz Eden Doğrudan Yabancı Yatırımlar* kapsamında olduğunu kanıtlayıcı bilgi ve belgeler (Bu belgeler elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Kamu kurum ve kuruluşlarınca uluslararası ihale açılmış projeleri yapma hakkı kazanmış kuruluşların (konsorsiyumlar dâhil) ilgili kurum ve kuruluştan alacakları işi yüklendiklerini tevsik eden belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Çalışma İzin Başvurusu
Mühendislik, mimarlık, müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri kapsamında yabancı uzman istihdam edecek tüzel kişiliklerde, aynı meslekte Türk mühendis/mimar/şehir plancısı istihdam edildiğini ispata dair ücret bordrosu (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)
Yabancı personeli istihdam edecek kurum ve kuruluş adına kullanıcı sıfatıyla elektronik başvuruyu yapma yetkisi bulunan kişinin noter onaylı vekâletnamesi veya kullanıcı sıfatındaki kişinin başvuruyu yapan kurum ve kuruluşta çalıştığını gösterir belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taratılarak internet üzerinden gönderilecektir.)