Almanya Erasmus Vizesi
Değerli ziyaretçilerimiz, web sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Almanya Erasmus Vizesi :Alman konsoloslukları Schengen vize başvuru belgelerinde değişiklik yapabilirler. Konsolosluklar tarafından talep edilen belgelerin güncel listesine erişmek için bizimle iletişime geçin.
Erasmus Ülkeleri
Almanya, İtalya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, İsveç, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda, Norveç, Kıbrıs ve Lihtenştayn. 27 Avrupa Birliği üyesi ülke ve A.B. üyesi olmayan fakat Avrupa Ekonomik Alanı içinde yer alan Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve Avrupa Birliği’ne aday ülkeler arasında yer alan Türkiye Erasmus programı içinde yer almaktadır.
Erasmus Vizesi
Erasmus Programı, üniversiteleri ve yüksek öğretim kurumlarını birbirleriyle işbirliği yapmaya teşvik eden bir AB programıdır. Yüksek öğretim kurumlarının birlikte ortak projeler üretmesine ve uygulamasına olanak tanıyan Erasmus programı, kısa dönem öğrenci ve çalışan değişimi için üniversitelere geri ödemesiz mali destek sağlamaktadır. Almanya’daki Erasmus programı, Avrupa’daki üniversitelerin ve yüksek öğrenimin kalitesini artırmayı ve çeşitli ülkelerdeki üniversitelerin bilimsel ve kültürel çalışmalarda işbirliği yapmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Almanya Erasmus Vize Başvurusu
Erasmus programına kayıt olmaya hak kazandıktan sonra, Türkiye’deki Alman konsolosluğuna başvurmanız gerekir. Erasmus vizesinin Almanya’ya verilmesi 10-20 gün sürer. Ancak bu süre, Erasmus başvurularının 5 ay önceden yapılması ve kabul edilmesi halinde geçerlidir. Üniversiteler, öğrencileri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi’nin kriterlerine göre belirler. Bir öğrencinin ortalama not ortalaması önemli bir değerlendirme metriğidir. Başvurular Erasmus kapsamında yüksek öğretim kurumuna yapılır. Ancak, üniversitenin bir Erasmus Üniversitesi beyanı olması gerekir. Öğrencinin öğrenim gördüğü üniversite ve kayıt olacağı üniversite Erasmus programı kapsamında olmalıdır. Her üniversite Erasmus programı için başvuru, seçim ve sınav tarihlerini kendi takvimine göre düzenler. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi’ne göre Türkiye’deki bir yüksek öğretim kurumu öğrenci seçim kriterleri için onay başvurusunda bulunur.
Almanya Erasmus Vizesi için Gerekli Belgeler
Erasmus programı kapsamında burs alan öğrencilerin sponsorluk almaları ve sponsor belgeleri sunmaları gerekmez. Erasmus dışı bir eğitim programıyla Almanya’da eğitim alacaksanız, sponsorun belgelerini sunmanız gerekecektir. Sponsorunuz birinci dereceden bir akraba olmalı ve Almanya’da kaldığınız süre boyunca eğitim ve konaklama masraflarını mali olarak karşılayabilmelidir. Erasmus programı kapsamında hibe alınmışsa, üniversitenizin Alman konsolosluğuna makbuz mektubu ile bildirilmesi gerekmektedir.
Ulusal Vize Başvuru Formu
Pasaport
2 adet biyometrik fotoğraf (3.5 x 4.5 cm ölçülerinde, güncel, beyaz fon üzeri)
Diploma (Kişinin mezun olması halinde)
Öğrenci belgesi ve transkript (Kaşeli, imzalı ve güncel)
Muvafakatname (18 yaşından küçük olanlar için, ebeveyn imzalı)
Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi / Tam vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
Eğitim programı sertifikası
Eğitim programının masraflarının karşılanabileceğine dair teminatlar
Konaklama masrafları ve eğitim bursunu belgeleyen teminatlar
Seyahat sağlık sigortası
Otel ve uçak bileti rezervasyonu
Erasmus süresini uzatmak isteyenler, Türkiye’de okudukları kuruma haber vermeleri gerekmektedir. Okulun onayından sonra ilgili uzatma için yeterli hibe olması durumunda uzatma işlemi gerçekleşir ancak Erasmus Birimi yetkisi altında hibe olmadan Erasmus vizesi uzatılabilir. Erasmus süresini uzatmak isteyen öğrenciler okullarını değiştiremezler.
Almanya Staj Vizesi
Staj yapmak, profesyonel yaşam hakkında bilgi edinmeye veya mesleki deneyim kazanmaya yardımcı olur. Almanya’daki eğitiminizin süresi 90 günü geçmeyecekse, Schengen vizesine başvurmalısınız. Vize başvurusu için gerekli belgelerin aslı ve bir nüshası ile birlikte ibraz edilmesi gerekmektedir. Almanya’daki eğitim süresi 90 günden fazlaysa, ulusal vize başvurusunda bulunmalısınız. Ulusal vize başvurusu için gerekli evraklar, aslı ve iki nüshası ile birlikte sunulmalıdır.
Almanya Staj Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler:
Almanya Schengen / Ulusal Vize Başvuru Formu
Pasaport
Fotoğraf 2 adet vesikalık
Sağlık sigortası: 90 günü aşmayacak seyahat süresi için Seyahat sağlık sigortası; 90 günü aşacak seyahat süresi için SGK’nın yurt dışı sağlık sigortası belgesi. Bu tür sigortaya dahil olmadığınız takdirde, tüm ikamet süresini kapsayacak bir seyahat sağlık sigortası
Stajın hangi kurum aracılığıyla yapıldığına dair belge:
AB teşvik programlarıyla gerçekleştirilen stajlar için (örnek: AB Yerleştirme ve Eğitim Programı çerçevesinde ERASMUS Stajyerleri/Bursiyerleri): Türkiye’de eğitim gördükleri üniversiteden staj göreceklerine dair belge
Türkiye’de yükseköğrenimine devam eden öğrencilere 2. sınıfın sonunda sunulan staj imkanı için: İş Bulma Birimi’nden (ZAV), aracı olduğunu gösterir belgenin aslı. Not: Yabancı uyruklu üniversite öğrencileri, eğitim gördükleri bilim dalı ile yakından ilgili olan bir alanda Almanya’da 12 aylık bir süreye kadar staj yapabilirler.
Uluslararası bir değişim programı çerçevesinde yapılan stajlar için, aracı olan kurumun stajı belgeleyen yazısı (örnek AIESEC, BVMD, Cultural Vistas gGmbH, DAAD-IAESTE, DAAD-RISE, KOBy/Hochschule Coburg, KOOR FH BaWü, Schorlemer Stiftung des Deutschen Bauernverbands, Steuben-SchurzGesellschaft)
Staj sözleşmesi (ERASMUS stajyerleri için: “Learning Agreement for Traineeships”, tüm sayfaların imzalanmış olması gerekmektedir). Staj sözleşmesinin henüz ibraz edilemediği durumlarda, Almanya’daki işveren tarafından hazırlanan staj teyit yazısı. Bu belge staj ücretinin yanı sıra vize başvurusu esnasında staj sözleşmesinin neden ibraz edilmediğine dair bilgi içermelidir.
Başvuru sahibinin güncel olarak Türkiye’de hangi işle meşgul olduğuna dair belgeler (öğrenci belgesi, iş sözleşmesi vs.) Bu belgeler Almanca tercümeleriyle birlikte ibraz edilmelidir.
Almanya’da kalacağı süre boyunca geçimini ne şekilde sağlayacağına dair belgeler (örnek: Stajyerin burs aldığını, burs miktarını ve burs alacağı dönemi gösterir belge)