Almanya Vatandaşlığına Geçiş : Belirli nedenlerle belirtilen zamanda Almanya’ya yerleşen yabancılar, koşulları yerine getirdikten sonra Alman vatandaşlığına başvurma hakkına sahiptir. Alman vatandaşlığına hak kazanmak için ülkeye gelme nedenleri çok önemlidir. Vatandaşlık hakkına ilişkin yasalar, ülkeye geliş nedenlerine bağlı olarak herkes için aynı şekilde geçerli değildir. Uygun koşulları ve koşulları sağladıktan sonra Alman vatandaşlığı almanın birçok yolu vardır.
Almanya Doğumlular Almanya Vatandaşlığı Alabilir Mi?
Almanya’da doğanların doğuştan Alman vatandaşı olabilmeleri için birçok seçenek vardır. Çocuğun doğumunda ebeveynlerden biri Alman vatandaşı ise ve ne anne ne de baba Almanya’da yaşamak zorunda değilse, çocuk doğuştan Alman vatandaşıdır. Bu yasaya kan ilkesi denir. Rahatsız edici bir durum yok. Çocuk Almanya’da doğduysa; Ebeveynlerden biri Alman vatandaşı değilse, çocuk yine de Alman vatandaşlığına hak kazanır. Bu, tüm dünya vatandaşlarının çocukları için geçerlidir ve çocuk Almanya’da doğmalıdır (Alman doğum belgesine sahip olmalıdır).Ek olarak, bir diğer gerekli koşul, ebeveynlerden birinin Almanya’da 8 yıldan fazla bir süredir kesintisiz ve yasal olarak yaşamış olmasıdır. Bu şartlar yerine getirildikten sonra çocuğun doğumundan sonra anne veya baba çocuğa Alman doğum kayıt formu (Geburtsurkunde) ile refakat edip belediyeye giderek çocuğun kimlik kartını (Kinderausweis) verebilir.
Çifte Vatandaşların Seçim Yapması Gerekir Mi?
Doğumla Alman vatandaşlığını kazanan çifte vatandaşların 23 yaşından önce bu vatandaşlardan birini seçmeleri gerekmektedir. Alman vatandaşlığını seçmek için yeterli olmamakla birlikte bazı gerekli şartları yerine getirmesi beklenmektedir.
Eğer sahip olduğunuz diğer vatandaşlığı korumak istediğinizi bildirirseniz veya 23 yaşınıza kadar herhangi bir bildirimde bulunmazsanız, Alman vatandaşlığınızı otomatik olarak kaybedersiniz.
Alman vatandaşlığını seçmeye karar verdikten sonra size verilen sürede (23 yaşına kadar) diğer vatandaşlığınızı bıraktığınızı belgelemeniz gerekmektir. Belgelemediğiniz takdirde Alman vatandaşlığınızı kaybedersiniz.
Eğer Alman vatandaşlığınız dışındaki vatandaşlığınızdan çıkmak sizi ciddi sıkıntılara sokacak ise çifte vatandaş olmanız kabul edilebilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise sahip olduğunuz diğer vatandaşlıktan neden çıkamadığınızı 21 yaşınıza kadar belgeleyip, vatandaşlık koruma izni için başvuru yapmış olmanız gerekmektedir. Koruma talebiniz incelendikten sonra size olumlu veya olumsuz geri dönüş yapılacaktır.
Yabancılar Yasası Nedir? Hangi Şartlar Yerine Getirilirse Alman Vatandaşı Olunur?
Bu yasaya göre ailenizden birinin Alman vatandaşı olması gerekmez. Şartlar şu şekildedir;
Almanya’da en az 8 yıllık bir süre ile kesintisiz ve yasal olarak yaşamış olmak.
Alman vatandaşlığına başvurulacağı esnada, başvuru sahibinin Almanya’da oturum iznine sahip olması. Bu izin süreli veya süresiz olabilir.
Almanca dil bilgisine sahip olmak. Dil bilginiz başvuru esnasında görevliler tarafından ölçülür. Alman vatandaşlığı için bilginizin hem yazılı hem de sözlü olarak yeterli düzeyde olması gerekmektedir. Yeterli seviye B1 olmakla beraber bunun sizden belgelenmesini isteyebilmektedirler.
Alman vatandaşlığına başvuru yapacak kişinin Almanya’nın siyasal, hukuksal, kültürel özelliklerindeki temel bilgilere sahip olması gerekmektedir.
Almanya Federal Cumhuriyeti’nde sabıkanızın olmaması. Maksimum 180 güne tekabül eden para cezaları veya infazı tecil edilmiş 6 ayı geçmeyen hapis cezalarıe en fazla 180 güne denk gelen para cezasını aşmayan mahkûmiyetler veya infazı tecil edilmiş olması kaydıyla 6 ayı geçmeyen hapis cezaları engel teşkil etmez. Yukarıdaki sınırların altında kalan birden fazla cezalandırılma sürelerinin birbirine eklenmesi söz konusu değildir.
Alman vatandaşlığına başvuru yapacak kişinin geçimini tamamen kendi sağlıyor olması gerekmektedir. Hiçbir sosyal yardım veya işsizlik maaşı almıyor olması gerekmektedir. Bu durum yalnızca 23 yaş altındaki kişiler için geçerli değildir. 23 yaş altı kişilerde gelir durumuna bakılmaz veya herhangi bir sponsor istenmez.
Almanya Federal Cumhuriyeti Anayasası’na bağlılık göstereceğinize dair belgenin imzalanması. Anayasaya aykırı davranışlarda bulunulmayacağının taahhüt edilmesi.
Alman vatandaşlığına başvuracak kişinin hakkında Yabancılar Yasası’nın 46. maddesine göre herhangi bir sınır dışı edilme kararının bulunmaması gerekmektedir.
Başvuru sahibi eğer herhangi bir Avrupa Birliği vatandaşı değil ise, eski vatandaşlığını bırakmalı ve bunu belgelemelidir. Eğer Alman vatandaşlığına başvuru yapacak kişi eski vatandaşlığından kendisinin kontrolü dışında sebepler ile çıkamıyorsa bu şart koşulmaz ve bunun sebeplerinin belgelenmesi istenir. Böylelikle çift vatandaş olabilmesi mümkündür.
Alman vatandaşlığına başvuru yapan kişi vatandaşlığa hak kazandıktan sonra eşi ve reşit olmayan çocukları da 8 yıl yaşama şartı aranmadan Alman vatandaşı olmaya hak kazanabilirler.
Takdir Yoluyla Alman Vatandaşlığı
Almanya’da sahip olduğunuz ikametin en az 8 yıl ve kesintisiz olması gerekmektedir.
Eğer Almanya’ya siyasi sebepler ile iltica başvurusunda bulunduysanız mevcut ikametinizin en az 6 yıl olması gerekmektedir.
60 yaşından büyükseniz en az 12 yıldır Almanya’da yasal olarak ikamet etmeniz gerekmektedir.
Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından koruma altında olan ve herhangi bir vatandaşlığı olmayan (vatansız) kişilerin en az 6 yıl ikamet etmesi gerekmektedir.
Almanya Federal Cumhuriyeti çıkarları doğrultusunda hizmette bulunan kişilerin en az 3 yıl ikamet etmesi gerekmektedir.
Alman vatandaşı biri tarafından evlatlık edilen kişilerin en az 3 yıl ikamet etmesi gerekmektedir.
Alman vatandaşlığına başvuru yaptığınız sırada süreli veya süresiz oturma iznine sahip olmanız gerekmektedir.
Almanya Federal Cumhuriyeti’ndeki ikametinizin temelli olması, eğer Almanya’da geçici bir süre için bulunuyorsanız bu haklardan yararlanmanız mümkün değildir.
Almanya Federal Cumhuriyeti medeni hukuku uyarınca başvuru sahibinin reşit olması veya herhangi bir nedenle kişilik haklarının kısıtlanmaması gerekmektedir.
Herhangi bir sebeple sabıkanızın bulunmaması. Yabancılar Yasası’nın 46. /1.- 4. maddeleri ve 47./1.- 2. maddeleri uyarınca başvuru sahibi hakkında herhangi bir sınır dışı kararının bulunmaması. Hapis veya ağır para cezasının bulunmaması. Almanya Federal Cumhuriyeti’nin kamu düzenini bozacak herhangi bir faaliyete katılmamış olmak gerekmektedir.
Başvuru sahibinin kendisi için ve beraber yaşadığı, bakmakla yükümlü olduğu aile için yeterli büyüklükte bir eve sahip olması gerekmektedir.
Alman vatandaşlığına başvuru yapacak kişinin geçim sıkıntısı olmaması, kendisi ve ailesini finanse edebilecek gelire sahip olması gerekmektedir. Kişinin bu geçimini herhangi bir sosyal yardım sağlamaması tam zamanlı bir işte çalışıyor olması gerekmektedir.
Başvuru sahibinin yeterli düzeyde Almanca dil bilgisine sahip olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Bu düzey B1 olarak belirlenmiştir.
Almanya Federal Cumhuriyeti anayasal düzenine bağlılığınızı beyan etmeniz ve bu bağlılığı belgeleyen evrakı imzalamanız gerekmektedir.
Alman vatandaşlığınızdan önce sahip olduğunuz ülkenin vatandaşlığından çıktığınızı belgelemeniz gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen şartları yerine getiren 16 yaşını doldurmuş vatandaşlar yazacakları bir dilekçe ile başvurularını gerçekleştirebilirler.
Alman Vatandaşlığına Geçişte Eş ve Çocukların Durumu
Alman vatandaşı olmak isteyen bir ebeveyn yukarıdaki şartları yerine getirebilirse, çocuklara ve eşe de başvuru yoluyla Alman vatandaşlığı verilebilir. Eş veya ebeveyn Alman vatandaşlığına geçmek için kullanılıyorsa, gerekli oturma izni gereksinimleri daha düşüktür. Örneğin Alman vatandaşlığına başvuracak kişinin eşi başvuranla en az 2 yıldır evli ise ve Almanya’da en az 4 yıl oturma iznine sahipse bu yeterlidir. Çocuklar için Almanya’da 3 yıllık bir ikamet süresi yeterlidir. Altı yaşın altındaki çocuklar için koşullar farklıdır ve Almanya’da yaşlarının yarısı ile yaşamaları yeterlidir.Yeterli Almanca bilgisi gerekliliği eşler ve çocuklar için de geçerlidir. Başvuru sahibinin Almanca bilgisi yeterliyse ancak aynı durum eş ve çocuk için geçerli değilse, bunun nedeni olup olmadığı belgelenmelidir. 16 yaşın altındaki çocukların Federal Almanya Cumhuriyeti anayasasına bağlı olduklarını kanıtlayan bir belge imzalamaları gerekmez. 16 yaşın üzerindeki çocuklar için, dilekçeler bireysel olmalı ve çocuk değil yetişkin olarak değerlendirilmelidir. Sadece 23 yaşına kadar gelir beyan etmeleri gerekmiyor. Federal Almanya Cumhuriyeti yasaları, ailenin bekar bir vatandaş olmasını destekler. Ancak aileler vatandaşlıklarını bireysel olarak da değiştirebilirler. Ek olarak, Alman aile birleştirme programı da kullanılabilir.
Alman Vatandaşlığına Geçiş İşlemleri ve Başvuru İçin Gerekli Belgeler:
Alman vatandaşlığına geçiş yapmak isteyen kişilerin vermeleri gereken dilekçe 16 yaşını doldurmuş her birey için şahsi olarak verilmelidir.
Başvuru sahipleri başvuru işlemini gerçekleştirmeden önce ikamet ettikleri yerin ilgili vatandaşlık dairesine gidip, oradan gerekli dilekçe formunu (Antrag auf Einbürgerung) şahsen almalıdırlar.
Başvuru işlemlerinize başlamadan önce size sunulan kolaylıklardan birisi önceden oraya gidip Almanca dil bilginizin yeterli olup olmadığını sorabilmek veya herhangi bir konu için danışabilmektir.
Alman vatandaşlığına geçmek isteyen 16 yaşın üzerindeki her aile ferdi şahsi dilekçe verir. 16 yaşın altındaki bireyler için bunu ebeveynler yapar.
Dilekçenize ek olarak sunmanız gereken belgeler:
Uyumun doğruluğunu onayladıktan ve gerekli belgeleri ilgili makamlara gönderdikten sonra, Almanca diline olan bağlılığınızı ve bilginizi beyan etme zamanı gelmiştir. Bir diplomanız veya sunabileceğiniz eşdeğer bir belgeniz yoksa, Federal Almanya Cumhuriyeti yetkilileri sizi bir Alman sınavına götürecektir. Vatandaşlık bürosunda işlemlerinizi gerçekleştiren çalışan, önce size Alman vatandaşlığı ve dilekçede bahsedilenler hakkında bir mektup iletecektir. Bu, testin ilk kısmıdır ve sözlü olarak uygulanır. Ardından, sınavın ikinci bölümüne geldiğinizde görevli size mevcut gazeteden bir transkript verir ve sizden onu okumanızı ve okuduklarınızı açıklamanızı ister. Bu arada okuduğunuz metinden ne anladığınızı tamamen sözlü olarak açıklamalısınız.Bu testi tamamladıktan sonra görevli, yeterli Almanca bilgisine sahip olup olmadığınıza karar verir. Burada memur kararları kendi başına, yani yönetim kurulu vb. Yok. Çalışanın verdiği karar sizin için uygun değilse işlemi durdurabilir veya siparişinizi iptal edip eski durumuna getirebilirsiniz. Her iki durumda da, bir Almanca kursuna gitmeniz ve bir dil sertifikası almanız gerekecektir. Bu kararı yanlış bulan başvuru sahiplerinin itiraz hakkı olmasına rağmen, dil seviyelerini ölçebilecek bir avukata veya başka bir makama başvurmaları önerilir.
Alman vatandaşlığına alındığına dair teminat belgesi (Einbürgerungszusicherungurkunde:
Yukarıda belirtilen iki işlemi tamamladıktan sonra başvuruda bulunduğunuz vatandaşlık ofisi gerekli işlemleri tamamlar. Bu işlemlerin tamamlanması yaklaşık 10 ila 12 hafta sürer. Bu süreç, bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Bu aşamadan sonra, başvuru sahiplerine Alman vatandaşlığı için bir Garanti Belgesi (Einbürgerungszusicherungurkunde) verilir. Bu belgenin geçerlilik süresi 2 yıldır. Ancak bazı durumlarda uzatılabilir.
Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesi
Alman vatandaşlığını almak isteyen Türk vatandaşlarının vatandaşlığının iptali ciddi maddi kayıplara neden olacaksa veya süreç sağlık sorunları nedeniyle izlenemiyorsa ve bu kanıtlanabilirse, Federal Almanya Cumhuriyeti Vatandaşlık Bürosu çıkış işlemleri yapılamadığı için sizi çifte vatandaş olarak kabul edebilir. Umeda’nın Türk vatandaşlığından çıkışı, bölgenizdeki Türk konsolosluğuna yakın pasaport, nüfus cüzdanı, 4 fotoğraf veya orijinal garanti belgesi ve iki Türkçe tercümesi ile sorun yaşamıyorsanız Türk vatandaşlığından çıkmak için başvuru sürecini başlatmalısınız. Başvurunuzun Türk vatandaşlığından çıkması 3 ila 6 ay sürebilir. Başvurunuzu gönderdikten sonra İçişleri Bakanlığından gönderilen bir çıkış izin belgesi alacaksınız.
Alman vatandaşlığına alınma belgesi
Yukarıda belirtilen feragat talebini gönderdikten ve feragat belgesini aldıktan sonra, bu belgeyi Almanca tercümesi ile birlikte Alman Vatandaşlık Bürosuna teslim etmelisiniz. Alman Vatandaşlık Bürosu, Türk vatandaşlığından vazgeçme durumunu inceler ve başvuru sahibinin sunduğu koşullarda değişiklik olup olmadığını değerlendirdikten sonra Alman vatandaşlığına geçiş sürecini sonlandırır. Başvuru sahibine 6 ila 8 hafta içinde bir Alman vatandaşlık belgesi (Einbürgerungsurkunde) verilir.Başvuru sahibine artık resmi olarak Alman vatandaşlığı verilmiştir ve bu belge ile kimlik ve pasaport başvurusunda bulunmalıdır. Ancak kesinlikle cinsel olsanız bile işlemleriniz henüz bitmedi. Alman vatandaşlık ofisi, başvuruda bulunduğunuz Türk konsolosluğundan aldığınız son çıkış belgesini göstermenizi isteyecektir.
Türk vatandaşlığından çıkma belgesi
Başvuru sahibi, orijinal vatandaşlık belgesini doğru bir şekilde teslim alarak Alman vatandaşlığını elde etmiş olup, Türk büyükelçiliğine ve konsolosluğun geri alınma işlemlerine gidecek Türk pasaportu ve kimlik kartı ile iki Türkçe tercümesi damgalanacaktır. Bundan sonra, başvuru sahibine Türk vatandaşlığından çıkma belgesi verilir. Bu belgeyi alan her başvuru sahibi resmi olarak Türk vatandaşlığını kaybetmiş sayılır. Bu belgeyi alan başvuru sahibinin yapması gereken son şey, Almanca tercümesiyle birlikte Vatandaşlık Bürosu’na teslim etmektir. Böylelikle tüm işlemler tamamlanmış olur.
Almanya Çifte Vatandaşlık Hangi Durumlarda Mümkündür?
Doğuştan Çifte Vatandaş Olanlar:
Doğumdan itibaren anne ve babanın farklı uyrukları olması ve her ikisinin de uyruğunu kazanması sonucu çifte uyruğa sahip olanlar yasal olarak çifte yurttaşlardır. Örneğin; Anne Alman vatandaşı, baba Türk vatandaşı ise ve çocuk bu iki milliyeti doğumdan itibaren almışsa çocuğun vatandaşı olarak doğduğu için hayatının hiçbir anında seçim yapması gerekmez.
İsteğe veya Yere Bağlı Olarak Çifte Vatandaş Olanlar:
Annesi veya babası doğum anında en az 8 yıl Almanya’da ikamet eden bir çocuk yasal olarak Alman vatandaşlığını kazanır. Çocuk aynı zamanda yabancı ebeveynlerinin vatandaşlığını da kazanır. Bu çifte vatandaşların 18 yaşına geldiğinde iki milletten birini seçebilmesi için, Alman Vatandaşlık Bürosu vatandaşlıklardan birini (Optionspflicht) istiyor. Vatandaşlık bürosu bu eyaletteki kişilere 23 yaşına kadar hibe veriyor ve bu süre içinde seçimler yapılmazsa, Alman vatandaşlığı otomatik olarak kaybedilecek. Alman vatandaşlığını kaybetmiş kişiler Almanya’da kalmaya devam etmek isterlerse, Almanya onlara İkamet Kanunun 38. Maddesi uyarınca oturma izni verir.
01 Ocak 2000 Tarihinden Önce Çifte Vatandaşlığı Elde Etmiş Olanlar:
Alman vatandaşlığınızı 01 Ocak 2000 tarihinden önce aldıysanız ve bu tarihten önce hem Türk hem de Alman vatandaşıysanız yasal olarak çifte vatandaş sayılırsınız ve seçim yapmanız istenmez.
İzinle Çifte Vatandaş Olanlar:
Yeni düzenleme ile Alman vatandaşlık yasası, Alman vatandaşlığını kazanmak isteyenlerin önceki vatandaşlıklarını terk etmelerini şart koşuyor. Bazı durumlarda, önceki vatandaşlığınızdan ayrılma imkânsızsa veya çok zor koşullar altında mümkünse, Alman Vatandaşlık Bürosu, Alman vatandaşlığını vazgeçmeden edinme ayrıcalığını tanımıştır. Türk vatandaşlığından vazgeçen kişiler mavi kart almaya hak kazandıklarından, genel olarak vatandaşlığın reddi kişilere herhangi bir maddi zarar vermemektedir. Ancak bazı durumlarda kişilerin özel koşulları bu tür bir zarara neden olursa Türk vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşlığı elde etmek mümkündür.
Türk Vatandaşlığından Nasıl Çıkılır?
Milliyet Kanunu kapsamında vatandaşlığa izin vererek Türkiye Cumhuriyeti’nden olası çıkış. Vatandaşlık Kanununun 20-23. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanununun uygulanmasına ilişkin düzenlemeler de bu konuları netleştirmektedir.
Mümeyyiz ve reşit olmak,
Türk vatandaşlığı haricinde başka bir ülkenin vatandaşlığını almaya hak kazanmış olmak (Kesin vatandaşlık belgesi – Teminat Belgesi).
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlıktan çıkış başvurusunda bulunan kişilere, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının ortaya çıkmasını sağlayan izinlere, daha sonra diğer ülke vatandaşlıklarından alınan belgelerde alınması halinde vatandaşlık belgesi verilmektedir. Diğer aile fertlerinin vatandaşlığından vazgeçerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını etkilemez. Bireyler, vatandaşlıktan çıkarma işlemini aile olarak veya bireysel olarak gerçekleştirebilirler. Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşlıktan çıkmasının birçok nedeni vardır. Türk vatandaşlığından izinle çekilme, sınır dışı etme, iptal ve vatandaşlık kaybı gibi idari işlemler her bakımdan birbirinden farklıdır. Türk vatandaşlığından ayrılmak size herhangi bir mali yük getirmeyecektir. Sadece işlemler sırasında ücret ödersiniz.
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığından Çıkmak ve Askerlik İşlemleri
Doğumundan veya yasal yetişkinlik döneminden önce yabancı bir ülkede yaşamaya başlayan ve 38 yaşın sonuna kadar başka bir devletin vatandaşlığını kazananların askerlik hizmeti, Askerlik Hizmeti Kanunu ve buna göre çıkarılan 1993 Bakanlar Kurulu Kararı ile 1992 tarihli yasal düzenlemeye göre yeniden düzenlenmiştir. Yasaya göre Türkiye’de askerlik hizmetinden muaf olabilmek için 38 yıllık askerlik hizmeti vatandaşlarını taşıma şartlarının gelecek Aralık ayının 31’ine kadar ertelenerek ya da bu askerlik hizmetine göre ülkede yapılan askerlik hizmetine göre onaylanan ülkeye doldurulması sağlandı. Türkiye Cumhuriyeti’ne yerleşmiş başka bir ülkenin çifte vatandaşlığına sahip olan ve Batı Avrupa ülkelerinde çalışma izni olan vatandaşlar, 38 yaşına kadar askerlik hizmetlerini erteleme hakkına sahiptir.
Federal Almanya Cumhuriyeti’ne göre, askerlik hizmeti yaşı 18 ila 23 yaş arasındadır. Almanya’da askerlik hizmeti, orduda silahlı kişi olarak veya sivil sosyal alanda olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Almanya gençleri yaşlarından sonra askere çağırıyor. Kabul edilebilir bir mazeretiniz varsa, askerliğiniz askıya alınabilir. Ancak Almanya, askerliğini askıya alan ve 25 yaşına kadar askerlik hizmeti için geri arayabilen bir kişiyi yakından takip ediyor. Türkiye’ye girişin iki ülke arasında imzalanmasını sağlamak için askerlik hizmetini Almanya’da gerçekleştirenlerin bir anlaşması yoktu. Ancak Türkiye ve Almanya, sosyal hizmetler (ordu) dışında, ordunun Türkiye’de askerlik yaptığını kabul ederek çifte vatandaşlığa sahip ve muafiyeti reddediyor. Bu uygulama uzunca bir süredir herhangi bir anlaşma yapılmadan devam ediyor.
Almanya Vatandaşlığına Geçiş
Türkiye, Almanya’da askerlik görevini yerine getirmemiş ya da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları çıkıp sonradan yeniden vatandaşlığa geçerlerse, askerliğini yapmış sayılacak ve tekrar askere çağrılacaklar. Ordunun Türk Almanya’sına kabulü ile aynı zamanda Almanya, Türk Silahlı Kuvvetlerinde yapılan orduyu da kabul eder. Federal Almanya Cumhuriyeti hükümeti, her yıl değişken bir miktar öderseniz ve 3 haftalık temel eğitimi tamamlarsanız, askerlik hizmetinizi tamamladığınızı kabul eder.
Ancak 3 hafta süren ve yapılacak normal askerlik süresinden çıkarılan bu askerlik hizmetini Türkiye kabul etmiyor. Türkiye tarafından tanınan askerlik hizmetiniz kabul edildi, silahlı bir dönemde normal orduda hizmet etmiş olmalısınız. Genel olarak, Federal Almanya Cumhuriyeti, daha sonra Alman vatandaşı olan ve askerlik hizmeti istemeyen gençleri yargılamaz. Bu askerlik yapamayacağınız anlamına gelmez. Daha sonra Alman vatandaşı olan genç, askerlik hizmetini kendi iradesiyle yapmak isterse, ilgili Alman askerlik servisine başvurarak askerlik hizmetini yapmak ve askerlik hizmetini yapmak istediğini beyan eder.
Almanya Vatandaşlığına Geçiş
Almanya Vatandaşlığına Geçiş : Belirli nedenlerle belirtilen zamanda Almanya’ya yerleşen yabancılar, koşulları yerine getirdikten sonra Alman vatandaşlığına başvurma hakkına sahiptir. Alman vatandaşlığına hak kazanmak için ülkeye gelme nedenleri çok önemlidir. Vatandaşlık hakkına ilişkin yasalar, ülkeye geliş nedenlerine bağlı olarak herkes için aynı şekilde geçerli değildir. Uygun koşulları ve koşulları sağladıktan sonra Alman vatandaşlığı almanın birçok yolu vardır.
Almanya Doğumlular Almanya Vatandaşlığı Alabilir Mi?
Almanya’da doğanların doğuştan Alman vatandaşı olabilmeleri için birçok seçenek vardır. Çocuğun doğumunda ebeveynlerden biri Alman vatandaşı ise ve ne anne ne de baba Almanya’da yaşamak zorunda değilse, çocuk doğuştan Alman vatandaşıdır. Bu yasaya kan ilkesi denir. Rahatsız edici bir durum yok. Çocuk Almanya’da doğduysa; Ebeveynlerden biri Alman vatandaşı değilse, çocuk yine de Alman vatandaşlığına hak kazanır. Bu, tüm dünya vatandaşlarının çocukları için geçerlidir ve çocuk Almanya’da doğmalıdır (Alman doğum belgesine sahip olmalıdır).Ek olarak, bir diğer gerekli koşul, ebeveynlerden birinin Almanya’da 8 yıldan fazla bir süredir kesintisiz ve yasal olarak yaşamış olmasıdır. Bu şartlar yerine getirildikten sonra çocuğun doğumundan sonra anne veya baba çocuğa Alman doğum kayıt formu (Geburtsurkunde) ile refakat edip belediyeye giderek çocuğun kimlik kartını (Kinderausweis) verebilir.
Çifte Vatandaşların Seçim Yapması Gerekir Mi?
Doğumla Alman vatandaşlığını kazanan çifte vatandaşların 23 yaşından önce bu vatandaşlardan birini seçmeleri gerekmektedir. Alman vatandaşlığını seçmek için yeterli olmamakla birlikte bazı gerekli şartları yerine getirmesi beklenmektedir.
Yabancılar Yasası Nedir? Hangi Şartlar Yerine Getirilirse Alman Vatandaşı Olunur?
Bu yasaya göre ailenizden birinin Alman vatandaşı olması gerekmez. Şartlar şu şekildedir;
Takdir Yoluyla Alman Vatandaşlığı
Yukarıda belirtilen şartları yerine getiren 16 yaşını doldurmuş vatandaşlar yazacakları bir dilekçe ile başvurularını gerçekleştirebilirler.
Alman Vatandaşlığına Geçişte Eş ve Çocukların Durumu
Alman vatandaşı olmak isteyen bir ebeveyn yukarıdaki şartları yerine getirebilirse, çocuklara ve eşe de başvuru yoluyla Alman vatandaşlığı verilebilir. Eş veya ebeveyn Alman vatandaşlığına geçmek için kullanılıyorsa, gerekli oturma izni gereksinimleri daha düşüktür. Örneğin Alman vatandaşlığına başvuracak kişinin eşi başvuranla en az 2 yıldır evli ise ve Almanya’da en az 4 yıl oturma iznine sahipse bu yeterlidir. Çocuklar için Almanya’da 3 yıllık bir ikamet süresi yeterlidir. Altı yaşın altındaki çocuklar için koşullar farklıdır ve Almanya’da yaşlarının yarısı ile yaşamaları yeterlidir.Yeterli Almanca bilgisi gerekliliği eşler ve çocuklar için de geçerlidir. Başvuru sahibinin Almanca bilgisi yeterliyse ancak aynı durum eş ve çocuk için geçerli değilse, bunun nedeni olup olmadığı belgelenmelidir. 16 yaşın altındaki çocukların Federal Almanya Cumhuriyeti anayasasına bağlı olduklarını kanıtlayan bir belge imzalamaları gerekmez. 16 yaşın üzerindeki çocuklar için, dilekçeler bireysel olmalı ve çocuk değil yetişkin olarak değerlendirilmelidir. Sadece 23 yaşına kadar gelir beyan etmeleri gerekmiyor. Federal Almanya Cumhuriyeti yasaları, ailenin bekar bir vatandaş olmasını destekler. Ancak aileler vatandaşlıklarını bireysel olarak da değiştirebilirler. Ek olarak, Alman aile birleştirme programı da kullanılabilir.
Alman Vatandaşlığına Geçiş İşlemleri ve Başvuru İçin Gerekli Belgeler:
Dilekçenize ek olarak sunmanız gereken belgeler:
Uyumun doğruluğunu onayladıktan ve gerekli belgeleri ilgili makamlara gönderdikten sonra, Almanca diline olan bağlılığınızı ve bilginizi beyan etme zamanı gelmiştir. Bir diplomanız veya sunabileceğiniz eşdeğer bir belgeniz yoksa, Federal Almanya Cumhuriyeti yetkilileri sizi bir Alman sınavına götürecektir. Vatandaşlık bürosunda işlemlerinizi gerçekleştiren çalışan, önce size Alman vatandaşlığı ve dilekçede bahsedilenler hakkında bir mektup iletecektir. Bu, testin ilk kısmıdır ve sözlü olarak uygulanır. Ardından, sınavın ikinci bölümüne geldiğinizde görevli size mevcut gazeteden bir transkript verir ve sizden onu okumanızı ve okuduklarınızı açıklamanızı ister. Bu arada okuduğunuz metinden ne anladığınızı tamamen sözlü olarak açıklamalısınız.Bu testi tamamladıktan sonra görevli, yeterli Almanca bilgisine sahip olup olmadığınıza karar verir. Burada memur kararları kendi başına, yani yönetim kurulu vb. Yok. Çalışanın verdiği karar sizin için uygun değilse işlemi durdurabilir veya siparişinizi iptal edip eski durumuna getirebilirsiniz. Her iki durumda da, bir Almanca kursuna gitmeniz ve bir dil sertifikası almanız gerekecektir. Bu kararı yanlış bulan başvuru sahiplerinin itiraz hakkı olmasına rağmen, dil seviyelerini ölçebilecek bir avukata veya başka bir makama başvurmaları önerilir.
Alman vatandaşlığına alındığına dair teminat belgesi (Einbürgerungszusicherungurkunde:
Yukarıda belirtilen iki işlemi tamamladıktan sonra başvuruda bulunduğunuz vatandaşlık ofisi gerekli işlemleri tamamlar. Bu işlemlerin tamamlanması yaklaşık 10 ila 12 hafta sürer. Bu süreç, bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Bu aşamadan sonra, başvuru sahiplerine Alman vatandaşlığı için bir Garanti Belgesi (Einbürgerungszusicherungurkunde) verilir. Bu belgenin geçerlilik süresi 2 yıldır. Ancak bazı durumlarda uzatılabilir.
Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesi
Alman vatandaşlığını almak isteyen Türk vatandaşlarının vatandaşlığının iptali ciddi maddi kayıplara neden olacaksa veya süreç sağlık sorunları nedeniyle izlenemiyorsa ve bu kanıtlanabilirse, Federal Almanya Cumhuriyeti Vatandaşlık Bürosu çıkış işlemleri yapılamadığı için sizi çifte vatandaş olarak kabul edebilir. Umeda’nın Türk vatandaşlığından çıkışı, bölgenizdeki Türk konsolosluğuna yakın pasaport, nüfus cüzdanı, 4 fotoğraf veya orijinal garanti belgesi ve iki Türkçe tercümesi ile sorun yaşamıyorsanız Türk vatandaşlığından çıkmak için başvuru sürecini başlatmalısınız. Başvurunuzun Türk vatandaşlığından çıkması 3 ila 6 ay sürebilir. Başvurunuzu gönderdikten sonra İçişleri Bakanlığından gönderilen bir çıkış izin belgesi alacaksınız.
Alman vatandaşlığına alınma belgesi
Yukarıda belirtilen feragat talebini gönderdikten ve feragat belgesini aldıktan sonra, bu belgeyi Almanca tercümesi ile birlikte Alman Vatandaşlık Bürosuna teslim etmelisiniz. Alman Vatandaşlık Bürosu, Türk vatandaşlığından vazgeçme durumunu inceler ve başvuru sahibinin sunduğu koşullarda değişiklik olup olmadığını değerlendirdikten sonra Alman vatandaşlığına geçiş sürecini sonlandırır. Başvuru sahibine 6 ila 8 hafta içinde bir Alman vatandaşlık belgesi (Einbürgerungsurkunde) verilir.Başvuru sahibine artık resmi olarak Alman vatandaşlığı verilmiştir ve bu belge ile kimlik ve pasaport başvurusunda bulunmalıdır. Ancak kesinlikle cinsel olsanız bile işlemleriniz henüz bitmedi. Alman vatandaşlık ofisi, başvuruda bulunduğunuz Türk konsolosluğundan aldığınız son çıkış belgesini göstermenizi isteyecektir.
Türk vatandaşlığından çıkma belgesi
Başvuru sahibi, orijinal vatandaşlık belgesini doğru bir şekilde teslim alarak Alman vatandaşlığını elde etmiş olup, Türk büyükelçiliğine ve konsolosluğun geri alınma işlemlerine gidecek Türk pasaportu ve kimlik kartı ile iki Türkçe tercümesi damgalanacaktır. Bundan sonra, başvuru sahibine Türk vatandaşlığından çıkma belgesi verilir. Bu belgeyi alan her başvuru sahibi resmi olarak Türk vatandaşlığını kaybetmiş sayılır. Bu belgeyi alan başvuru sahibinin yapması gereken son şey, Almanca tercümesiyle birlikte Vatandaşlık Bürosu’na teslim etmektir. Böylelikle tüm işlemler tamamlanmış olur.
Almanya Çifte Vatandaşlık Hangi Durumlarda Mümkündür?
Doğuştan Çifte Vatandaş Olanlar:
Doğumdan itibaren anne ve babanın farklı uyrukları olması ve her ikisinin de uyruğunu kazanması sonucu çifte uyruğa sahip olanlar yasal olarak çifte yurttaşlardır. Örneğin; Anne Alman vatandaşı, baba Türk vatandaşı ise ve çocuk bu iki milliyeti doğumdan itibaren almışsa çocuğun vatandaşı olarak doğduğu için hayatının hiçbir anında seçim yapması gerekmez.
İsteğe veya Yere Bağlı Olarak Çifte Vatandaş Olanlar:
Annesi veya babası doğum anında en az 8 yıl Almanya’da ikamet eden bir çocuk yasal olarak Alman vatandaşlığını kazanır. Çocuk aynı zamanda yabancı ebeveynlerinin vatandaşlığını da kazanır. Bu çifte vatandaşların 18 yaşına geldiğinde iki milletten birini seçebilmesi için, Alman Vatandaşlık Bürosu vatandaşlıklardan birini (Optionspflicht) istiyor. Vatandaşlık bürosu bu eyaletteki kişilere 23 yaşına kadar hibe veriyor ve bu süre içinde seçimler yapılmazsa, Alman vatandaşlığı otomatik olarak kaybedilecek. Alman vatandaşlığını kaybetmiş kişiler Almanya’da kalmaya devam etmek isterlerse, Almanya onlara İkamet Kanunun 38. Maddesi uyarınca oturma izni verir.
01 Ocak 2000 Tarihinden Önce Çifte Vatandaşlığı Elde Etmiş Olanlar:
Alman vatandaşlığınızı 01 Ocak 2000 tarihinden önce aldıysanız ve bu tarihten önce hem Türk hem de Alman vatandaşıysanız yasal olarak çifte vatandaş sayılırsınız ve seçim yapmanız istenmez.
İzinle Çifte Vatandaş Olanlar:
Yeni düzenleme ile Alman vatandaşlık yasası, Alman vatandaşlığını kazanmak isteyenlerin önceki vatandaşlıklarını terk etmelerini şart koşuyor. Bazı durumlarda, önceki vatandaşlığınızdan ayrılma imkânsızsa veya çok zor koşullar altında mümkünse, Alman Vatandaşlık Bürosu, Alman vatandaşlığını vazgeçmeden edinme ayrıcalığını tanımıştır. Türk vatandaşlığından vazgeçen kişiler mavi kart almaya hak kazandıklarından, genel olarak vatandaşlığın reddi kişilere herhangi bir maddi zarar vermemektedir. Ancak bazı durumlarda kişilerin özel koşulları bu tür bir zarara neden olursa Türk vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşlığı elde etmek mümkündür.
Türk Vatandaşlığından Nasıl Çıkılır?
Milliyet Kanunu kapsamında vatandaşlığa izin vererek Türkiye Cumhuriyeti’nden olası çıkış. Vatandaşlık Kanununun 20-23. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Kanununun uygulanmasına ilişkin düzenlemeler de bu konuları netleştirmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlıktan çıkış başvurusunda bulunan kişilere, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının ortaya çıkmasını sağlayan izinlere, daha sonra diğer ülke vatandaşlıklarından alınan belgelerde alınması halinde vatandaşlık belgesi verilmektedir. Diğer aile fertlerinin vatandaşlığından vazgeçerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını etkilemez. Bireyler, vatandaşlıktan çıkarma işlemini aile olarak veya bireysel olarak gerçekleştirebilirler. Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşlıktan çıkmasının birçok nedeni vardır. Türk vatandaşlığından izinle çekilme, sınır dışı etme, iptal ve vatandaşlık kaybı gibi idari işlemler her bakımdan birbirinden farklıdır. Türk vatandaşlığından ayrılmak size herhangi bir mali yük getirmeyecektir. Sadece işlemler sırasında ücret ödersiniz.
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığından Çıkmak ve Askerlik İşlemleri
Doğumundan veya yasal yetişkinlik döneminden önce yabancı bir ülkede yaşamaya başlayan ve 38 yaşın sonuna kadar başka bir devletin vatandaşlığını kazananların askerlik hizmeti, Askerlik Hizmeti Kanunu ve buna göre çıkarılan 1993 Bakanlar Kurulu Kararı ile 1992 tarihli yasal düzenlemeye göre yeniden düzenlenmiştir. Yasaya göre Türkiye’de askerlik hizmetinden muaf olabilmek için 38 yıllık askerlik hizmeti vatandaşlarını taşıma şartlarının gelecek Aralık ayının 31’ine kadar ertelenerek ya da bu askerlik hizmetine göre ülkede yapılan askerlik hizmetine göre onaylanan ülkeye doldurulması sağlandı. Türkiye Cumhuriyeti’ne yerleşmiş başka bir ülkenin çifte vatandaşlığına sahip olan ve Batı Avrupa ülkelerinde çalışma izni olan vatandaşlar, 38 yaşına kadar askerlik hizmetlerini erteleme hakkına sahiptir.
Federal Almanya Cumhuriyeti’ne göre, askerlik hizmeti yaşı 18 ila 23 yaş arasındadır. Almanya’da askerlik hizmeti, orduda silahlı kişi olarak veya sivil sosyal alanda olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Almanya gençleri yaşlarından sonra askere çağırıyor. Kabul edilebilir bir mazeretiniz varsa, askerliğiniz askıya alınabilir. Ancak Almanya, askerliğini askıya alan ve 25 yaşına kadar askerlik hizmeti için geri arayabilen bir kişiyi yakından takip ediyor. Türkiye’ye girişin iki ülke arasında imzalanmasını sağlamak için askerlik hizmetini Almanya’da gerçekleştirenlerin bir anlaşması yoktu. Ancak Türkiye ve Almanya, sosyal hizmetler (ordu) dışında, ordunun Türkiye’de askerlik yaptığını kabul ederek çifte vatandaşlığa sahip ve muafiyeti reddediyor. Bu uygulama uzunca bir süredir herhangi bir anlaşma yapılmadan devam ediyor.
Almanya Vatandaşlığına Geçiş
Türkiye, Almanya’da askerlik görevini yerine getirmemiş ya da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları çıkıp sonradan yeniden vatandaşlığa geçerlerse, askerliğini yapmış sayılacak ve tekrar askere çağrılacaklar. Ordunun Türk Almanya’sına kabulü ile aynı zamanda Almanya, Türk Silahlı Kuvvetlerinde yapılan orduyu da kabul eder. Federal Almanya Cumhuriyeti hükümeti, her yıl değişken bir miktar öderseniz ve 3 haftalık temel eğitimi tamamlarsanız, askerlik hizmetinizi tamamladığınızı kabul eder.
Ancak 3 hafta süren ve yapılacak normal askerlik süresinden çıkarılan bu askerlik hizmetini Türkiye kabul etmiyor. Türkiye tarafından tanınan askerlik hizmetiniz kabul edildi, silahlı bir dönemde normal orduda hizmet etmiş olmalısınız. Genel olarak, Federal Almanya Cumhuriyeti, daha sonra Alman vatandaşı olan ve askerlik hizmeti istemeyen gençleri yargılamaz. Bu askerlik yapamayacağınız anlamına gelmez. Daha sonra Alman vatandaşı olan genç, askerlik hizmetini kendi iradesiyle yapmak isterse, ilgili Alman askerlik servisine başvurarak askerlik hizmetini yapmak ve askerlik hizmetini yapmak istediğini beyan eder.
İçindekiler