Almanya’da aile birleşimi vizesi, Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Almanya’da yaşayan eşlerinin veya çocuklarının yanında veya Türkiye’de yaşayan reşit olmayan çocukların yerleşim yerinin Almanya’ya gelmeleri için vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Alman aile birleştirme vizesi, ulusal vize kategorisine (D tipi) girer. Bu tür uzun süreli vizeler için başvurular doğrudan Alman konsolosluğuna veya Alman büyükelçiliğine yapılır. Aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunurken Federal Almanya Cumhuriyeti yetkilileri tarafından belirtilen belgeler sunulmalıdır.Gerekli belgeler, başvurduğunuz eyalete bağlı olarak değişir. Bu belgelerde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, belgelerin güncel ve imzalı olmasıdır. Bazı durumlarda Alman konsolosluk yetkilileri, ibraz etmeniz gereken belgelere ek olarak sizden başka belgeler talep etme hakkına da sahiptir. Almanya Vizata group departmanındaki uzmanlarımızdan Almanya aile birleşimi vizesi ile ilgili güncel evrak listesini ve diğer prosedürleri öğrenebilirsiniz.
Almanya Aile Birleşimi Başvurusu Nereye Yapılır?
Alman aile birleşimi vizesine başvurmak isteyenler, bu konuda tek yetkili olan Alman konsolosluklarına veya Alman büyükelçiliğine doğrudan başvurmalıdır. Bu başvuruyu yapabilmek için konsoloslukların belirleyeceği saatlerde gerekli belgeleri hazırlamanız ve randevu almanız gerekmektedir. Randevularınız konsolosluk gün ve saatlerine göre konsolosluk personeli tarafından belirlenir. Uzun süreli (D Tipi) vize başvuruları İstanbul, Ankara veya İzmir’den yapılmaktadır. Başvuru yapacağınız konsolosluk, yaşadığınız şehre göre değişiklik gösterir. Belgelerinizi hazırlarken eksiksiz olmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde Alman konsolosluğu randevunuzu iptal edip yenisini belirlemenizi isteyebilir.Vizata group bir temsilcisiyle iletişime geçerseniz, yetkililerimiz randevu almanıza yardımcı olacaktır.
Almanya Aile Birleşimi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Alman aile birleşimi vizesine başvururken amacınız Almanya’daki eşinize gitmekse, başvuruda göstermeniz gereken belgeler aşağıdaki gibidir. Aile birleştirme vizesine başvurma amacınız eşinize gitmekten farklıysa, Alman konsolosluğu farklı belgeler isteyebilir. Ancak bu belgeleri hazırlarken unutulmaması gereken en önemli noktalar belgelerin güncel olması ve belgelerin asılları ve iki nüshasının sunulmasıdır. Vize verildikten sonra Almanya’ya giderken bu belgelerin bir kopyasını yanınızda götürmeniz tavsiye edilir.
Almanya Aile Birleşimi
Başvuru formu: Almanya aile birleşimi başvuru formu, başvuru sahibi tarafından içerisinde istenilen bilgiler eksiksiz olacak şekilde Almanca dilinde doldurulmalıdır. Başvuru formunuzda eksik bilgi olması halinde başvurularınız geçersiz sayılacaktır. Başvuru formlarındaki imzanın başvuru sahibi tarafından atılması gerekmektedir. Bu form birkaç sayfadan oluşan ve detaylı bilgi isteyen uzun bir formdur. Vizata groupAlmanya aile birleşimi vizesi temsilcimizle başvuru formunun doldurulmasıyla ilgili iletişime geçtiğiniz takdirde size danışmanlık hizmeti verebilir. Almanya aile birleşimi başvuru formunuVizata group Almanya sayfamızdaki “Form ve Dilekçe” bölümünde görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca Almanya Konsolosluğu resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Pasaport: Almanya aile birleşimi vizesine başvuru yaparken gerekli olan pasaportunuzun en az 1 sene süreyle geçerli olması gerekmektedir. Eğer başvuru sahibinin pasaportu yok ise, pasaport başvurusu için gerekli evrakları temin edip il veya ilçe Emniyet Müdürlükleri’ndeki Pasaport Şube Amirlikleri’ne başvuru yapması gerekmektedir. Pasaport için başvurularınızı internetten yapabilirsiniz.
2 adet biyometrik fotoğraf: İstenilen biyometrik fotoğraflar en fazla 6 ay önce çektirilmiş güncel fotoğraflar olmakla birlikte, biyometrik özelliklere uygun olmalıdır. Çektirmeniz gereken biyometrik fotoğraflar 35 x 45 milimetre ölçülerinde olmalıdır. Başvuruda bulunan kişinin yüzünü kapatacak herhangi bir aksesuar olmayacak veya önüne saç gelmeyecek şekilde tam karşısından resmi çekilmelidir. Bazı dini gerekçeler için Almanya Konsolosluğu istisna yapabilmekte olup, bu tip durumlarda da gözlerin önü kapalı olmamalıdır.
Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B): Eğer başvuruda bulunan kişiler nikâhlarını Türkiye Cumhuriyeti toprakları içinde gerçekleştirmişler ise, evlenme memuru çifte uluslararası geçerli olan Aile Cüzdanı verir. Bu cüzdan 1974 tarihinde imzalanan CIEC Anlaşması’na dayanarak verilir, fakat Almanya Federal Cumhuriyeti bu anlaşmaya taraf olmadığından dolayı, Aile Cüzdanı’nı kabul etmemektedir. Evliliğinizin Almanya yetkilileri tarafından tanınabilmesi için almanız gereken evrak Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği’dir (Formül B). Evliliğiniz gerçekleştikten ve Türkiye Cumhuriyeti kayıtlarına geçtikten sonra bu belgeyi nüfus müdürlüklerinden temin edebilirsiniz.
Almanya Aile Birleşimi
Uluslararası evlenme kayıt örneği her iki eşin nüfus bilgilerini eksiksiz bir şekilde içermelidir.
Eğer kişiler 17 yaşında evlilik gerçekleştirmişler ise; iki taraf içinde anne ve babanın imzaladığı muvafakatname ve bu belgelerin Almanca tercümeleri ibraz edilmelidir.
Eğer kişiler evliliklerini 16 yaşından küçük gerçekleştirmişler ise; çiftin evlenmesinin uygun olduğuna dair mahkeme kararı ve bu belgenin Almanca tercümesi ibraz edilmelidir.
Nüfus cüzdanı fotokopisi: Başvuruda bulunan kişinin ön ve arka yüzünü net bir şekilde gösteren nüfus cüzdan fotokopisi.
Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği: Bu belge Almanya aile birleşimi başvurusunda bulunan kişinin nüfus bilgilerini ve nüfus kaydı ile ilgili tüm olayları eksiksiz bir şekilde içermelidir. Kişinin nüfus kayıt örneğindeki “Düşünceler” kısmı eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmalıdır. Bu evrakta eksik olmaması gereken bilgilerin arasında:
Daha önce yapılmış evlilikler,
Doğan çocuklarınıza ait kimlik bilgileri,
Boşanmalar,
Anne ve baba hakkındaki kimlik bilgileri,
Sahip olduğunuz vatandaşlık bilgileri (varsa başka ülkelerin vatandaşlığı) gibi bilgiler yer almaktadır.
Almanya’da Yaşayan Eşe Ait Evraklar:
Almanya’da yaşayan eşin ikametgâh belgesi: Almanya’da yaşayan eşe ait ikametgâh belgesi ibraz edilmelidir. Almanya’da yaşayan eş tek başına yaşıyor ve ev sahibi ise bunu gösterecek belgeler ek olarak istenebilir. Ayrıca orada eğer kirada oturuyor ve bu masrafları kendisi karşılıyorsa bunu gösterecek kira sözleşmesi istenebilir. Eş orada ailesinin veya başka bir kişinin yanında yaşıyorsa bunu belgeleyen ek evraklar (Untermieter) istenebilir. Eğer eş Alman vatandaşı değil ise oradan aldığı oturum izni belgesi (Niederlassungsgesetz) ibraz edilmelidir. Almanya’da yaşayan eşin oturmakta olduğu ev aile fertlerinin rahat yaşayabileceği büyüklükte olmalıdır.
Almanya’da yaşayan eşe ait kimlik bilgileri: Eğer eş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise eşe ait, iki yüzü de net olarak görünecek şekilde çekilmiş nüfus cüzdanı fotokopisi ve oradan aldığı oturum izni fotokopisi. Eğer eş Alman vatandaşı ise eşe ait güncel pasaport (Reisepass) veya kimlik (Personalausweis) fotokopisi ve doğumu Almanya’da gerçekleşmiş ise Alman Doğum Belgesi (Geburtsurkunde). Eğer eş yabancı uyruklu ise güncel pasaportun fotokopisi ve oradan aldığı oturma izni fotokopisi. Eğer eş hem Alman hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise Alman vatandaşı olanlara uygulanan prosedürler uygulanmakta olup Türk vatandaşlığına ait nüfus cüzdan fotokopisi de ibraz edilmelidir.
Almanya Aile Birleşimi
Banka hesap dökümleri: Almanya’da ve Türkiye’de yaşayan eşe ait banka hesap dökümleri ibraz edilmelidir. Bu dökümler son 3 aya ait en az 7.000 TL bakiyeli olmalıdır. Bu belgelerin asılları ibraz edilmeli ve bankadan ıslak imza ve kaşeli olmalıdır. Aslını ibraz etmekle yükümlü olduğunuz evrakların bir adet fotokopilerini Almanya’ya gideceğiniz sırada yanınızda götürmenizde fayda vardır.
Maaş bordrosu: Almanya’da yaşayan eşe ait son 3 ayın maaş bordroları ibraz edilmelidir. Bu belgelerde bulunan miktar aile fertlerinin bakımını karşılayabilecek düzeyde olmalıdır.
Sağlık sigortası: Almanya aile birleşimi vizesine başvururken ibraz etmeniz gereken sağlık sigortası güncel tarihli ve en az 3 ay süreyle geçerli olmalıdır. Vizata group’ile iletişime geçerseniz size bu konu hakkında yardımcı olacaklardır.
Eşlerin varsa daha önceki evliliklerine dair belgeler: Eğer eşler daha önceden bir evlilik gerçekleştirmişler ise; evliliklerinin bittiğine dair geçerli boşanma kararı ve gerekli durumlar için Almanya veya Tükiye’den alınmış tanıma tenfiz kararı belgesi ibraz edilmelidir. Gerektiği durumlarda ölüm kayıt örnekleri ve tüm bu belgelerin Almanca tercümeleri ibraz edilmelidir.
Eşlerin çocukları hakkındaki belgeler: Almanya aile birleşimi başvurusunda bulunan eş yanında çocuğunuda götürecek ise, çocuğa ait kimlik bilgilerini içeren nüfus kayıt örneği ve her iki yüzü de net olacak şekilde çekilmiş kimlik fotokopisi, eğer çocuk Alman vatandaşı ise pasaport (Reisepass) veya kimlik (Kinderausweis/Personalausweis) fotokopisi, eğer çocuk 16 yaşından küçük ise dil yeterliliği aranmaz fakat çocuk 16 yaşından büyük ise dil yeterliliği sertifikası ibraz edilmelidir. Eğer eşin önceki evliliğinden çocukları varsa velayet aile birleşimi başvurusu sahibine ait ise ve onları da yanında götürmek istiyorsa eski eşinin izni olmalıdır ve bu belge ibraz edilmelidir. Bu belgelere ek olarak farklı belgelerin ibraz edilmesi istenebilir.
Almanca bildiğine dair belge:
Almanya aile birleşimi başvurusu yapacak kişilerin A1 seviye dil sertifikası alma zorunlulukları bulunmaktadır. Başvuru sırasında bu belgenin aslını ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu belge yalnızca Almaya Konsolosluğu’nun kabul ettiği Goethe-Institut ve ÖSD kurslarının sınavlarına girerek alınmalıdır, aksi takdirde başka kurumlardan alınan sertifikalar konsolosluk yetkilileri tarafından kabul edilmeyecektir. Bazı istisnai durumlarda dil yeterliliği belgesi ibraz etme zorunluluğu yoktur.
Almanya Aile Birleşimi Vizesi Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Alman aile birleştirme vizesinin süresi, başvuru sahiplerinin durumuna bağlı olarak değişebilir. Bu süre aynı zamanda Alman konsolosluklarının çalışma gün ve saatleriyle de ilgilidir. Tatil, tatil ve sıra dışı durumlar gibi faktörler bu dönemi doğrudan etkileyebilir. Alman Konsolosluğu değişen koşullar nedeniyle bu konuda size net bilgi veremeyecektir. Bazı durumlarda, bir Alman aile birleşimi vizesi almak için son tarih birkaç ayı bulabilir.
Almanya Aile Birleşimi Vizesi Sürecini Nasıl Takip Edebilirim?
Almanya’da aile birleştirme başvurusu yaptıktan sonra konsolosluk tarafından belirlenen gün ve saatlerde arayarak işleme devam edebilirsiniz. Vizata groupa arayıp işlemlerinizi Alman aile birleştirme temsilcileriyle gerçekleştirirseniz, bu süreci sizin adınıza takip edecekler ve sizi her an bilgilendireceklerdir.
Almanya Aile Birleşimi Vizesi Ücreti Ne Kadardır?
Almanya aile birleşimi vizesine başvururken, Alman Konsolosluğu tarafından belirlenen vize başvuru ücretini EUR veya TL olmak kaydıyla nakit olarak ödemeniz gerekmektedir. Başvuru ücreti, danışmanlık hizmeti ücretlerini veya nakliye ücretlerini içermez.
Almanya Aile Birleşimi Başvurusu Neden Reddedilir?
Alman aile birleştirme vizesi başvurusu yapılırken, başvuru bazı durumlarda Alman konsolosluk makamları tarafından reddedilebilir. Yukarıda belirtilen evrakları ve bu belgelere ek olarak gerekli belgeleri eksiksiz olarak ve Alman Konsolosluğunun gerektirdiği kriterlere göre vermezseniz, konsolosluk başvurunuzu reddedecektir. Bu belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde göndermiş olmanız, başvurunuzun Alman konsolosluğu tarafından onaylanacağı anlamına gelmez.
Eğer kazancınız veya yaşadığınız ev Almanya Konsolosluğu’nun istediği yeterliliğe sahip değilse,
Diliniz A1 seviyesinde değil ve ilgili kurumlarda girdiğiniz sınavda başarı elde edemediyseniz,
Adli sicil raporunuz temiz değil ise,
Alman Konsolosluğu başvurunuzu reddedecektir. Konsolosluk görevlileri, evliliğin hileli olduğundan şüphelenmeleri halinde bu talebi reddetme hakkına sahiptir. En şüpheli faktörlerden biri eşler arasındaki büyük yaş farkıdır. Böyle bir durumda, Alman konsolosluk yetkilileri her iki ülkedeki eşleri sorgulama, evlilikleri ve birbirleri hakkında bilgi alma hakkına sahiptir. Bu sorular, Alman konsolosluğu ve Almanya’daki ilgili kurum tarafından eş zamanlı olarak iletilir. Böyle bir durumda, verilen cevaplardan şüphe etmeye devam ederler ve evliliğin sahte olduğuna inanırlarsa başvurunuz reddedilebilir.
Almanya Aile Birleşimi Vizesine Sahip Olduktan Sonra Eşimden Bağımsız Oturum Hakkına Sahip Olabilir Miyim?
Alman aile birleştirme vizesi ve evliliğe dayalı oturma izni aldıktan sonra, bağımsız bir oturma izni alabilmek için Federal Almanya Cumhuriyeti tarafından belirlenen koşulları yerine getirmelisiniz. Bu izin, eşinizden boşanmanız durumunda veya evliliğiniz en az 3 yıl sürdüyse ayrı yaşamanız durumunda verilebilir. Bazı istisnai durumlarda, Almanya bu izni 3 yıl şartı olmadan verebilir;
Eğer yanınızda yaşayan çocuğunuz Alman vatandaşı ise,
Eşiniz vefat etmiş ise,
Aile içi şiddet gibi olağandışı durumlar yaşanıyorsa (bu durumları belgelemeniz gerekmektedir)
Eğer 1 yıldan uzun süredir sigortalı en az 450 Euro kazanca sahip olduğunuz bir işte çalışıyorsanız,
ALMANYA AİLE BİRLEŞİMİ
Almanya’da aile birleşimi vizesi, Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Almanya’da yaşayan eşlerinin veya çocuklarının yanında veya Türkiye’de yaşayan reşit olmayan çocukların yerleşim yerinin Almanya’ya gelmeleri için vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Alman aile birleştirme vizesi, ulusal vize kategorisine (D tipi) girer. Bu tür uzun süreli vizeler için başvurular doğrudan Alman konsolosluğuna veya Alman büyükelçiliğine yapılır. Aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunurken Federal Almanya Cumhuriyeti yetkilileri tarafından belirtilen belgeler sunulmalıdır.Gerekli belgeler, başvurduğunuz eyalete bağlı olarak değişir. Bu belgelerde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, belgelerin güncel ve imzalı olmasıdır. Bazı durumlarda Alman konsolosluk yetkilileri, ibraz etmeniz gereken belgelere ek olarak sizden başka belgeler talep etme hakkına da sahiptir. Almanya Vizata group departmanındaki uzmanlarımızdan Almanya aile birleşimi vizesi ile ilgili güncel evrak listesini ve diğer prosedürleri öğrenebilirsiniz.
Almanya Aile Birleşimi Başvurusu Nereye Yapılır?
Alman aile birleşimi vizesine başvurmak isteyenler, bu konuda tek yetkili olan Alman konsolosluklarına veya Alman büyükelçiliğine doğrudan başvurmalıdır. Bu başvuruyu yapabilmek için konsoloslukların belirleyeceği saatlerde gerekli belgeleri hazırlamanız ve randevu almanız gerekmektedir. Randevularınız konsolosluk gün ve saatlerine göre konsolosluk personeli tarafından belirlenir. Uzun süreli (D Tipi) vize başvuruları İstanbul, Ankara veya İzmir’den yapılmaktadır. Başvuru yapacağınız konsolosluk, yaşadığınız şehre göre değişiklik gösterir. Belgelerinizi hazırlarken eksiksiz olmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde Alman konsolosluğu randevunuzu iptal edip yenisini belirlemenizi isteyebilir.Vizata group bir temsilcisiyle iletişime geçerseniz, yetkililerimiz randevu almanıza yardımcı olacaktır.
Almanya Aile Birleşimi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Alman aile birleşimi vizesine başvururken amacınız Almanya’daki eşinize gitmekse, başvuruda göstermeniz gereken belgeler aşağıdaki gibidir. Aile birleştirme vizesine başvurma amacınız eşinize gitmekten farklıysa, Alman konsolosluğu farklı belgeler isteyebilir. Ancak bu belgeleri hazırlarken unutulmaması gereken en önemli noktalar belgelerin güncel olması ve belgelerin asılları ve iki nüshasının sunulmasıdır. Vize verildikten sonra Almanya’ya giderken bu belgelerin bir kopyasını yanınızda götürmeniz tavsiye edilir.
Almanya Aile Birleşimi
Başvuru formu: Almanya aile birleşimi başvuru formu, başvuru sahibi tarafından içerisinde istenilen bilgiler eksiksiz olacak şekilde Almanca dilinde doldurulmalıdır. Başvuru formunuzda eksik bilgi olması halinde başvurularınız geçersiz sayılacaktır. Başvuru formlarındaki imzanın başvuru sahibi tarafından atılması gerekmektedir. Bu form birkaç sayfadan oluşan ve detaylı bilgi isteyen uzun bir formdur. Vizata groupAlmanya aile birleşimi vizesi temsilcimizle başvuru formunun doldurulmasıyla ilgili iletişime geçtiğiniz takdirde size danışmanlık hizmeti verebilir. Almanya aile birleşimi başvuru formunuVizata group Almanya sayfamızdaki “Form ve Dilekçe” bölümünde görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca Almanya Konsolosluğu resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Pasaport: Almanya aile birleşimi vizesine başvuru yaparken gerekli olan pasaportunuzun en az 1 sene süreyle geçerli olması gerekmektedir. Eğer başvuru sahibinin pasaportu yok ise, pasaport başvurusu için gerekli evrakları temin edip il veya ilçe Emniyet Müdürlükleri’ndeki Pasaport Şube Amirlikleri’ne başvuru yapması gerekmektedir. Pasaport için başvurularınızı internetten yapabilirsiniz.
2 adet biyometrik fotoğraf: İstenilen biyometrik fotoğraflar en fazla 6 ay önce çektirilmiş güncel fotoğraflar olmakla birlikte, biyometrik özelliklere uygun olmalıdır. Çektirmeniz gereken biyometrik fotoğraflar 35 x 45 milimetre ölçülerinde olmalıdır. Başvuruda bulunan kişinin yüzünü kapatacak herhangi bir aksesuar olmayacak veya önüne saç gelmeyecek şekilde tam karşısından resmi çekilmelidir. Bazı dini gerekçeler için Almanya Konsolosluğu istisna yapabilmekte olup, bu tip durumlarda da gözlerin önü kapalı olmamalıdır.
Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B): Eğer başvuruda bulunan kişiler nikâhlarını Türkiye Cumhuriyeti toprakları içinde gerçekleştirmişler ise, evlenme memuru çifte uluslararası geçerli olan Aile Cüzdanı verir. Bu cüzdan 1974 tarihinde imzalanan CIEC Anlaşması’na dayanarak verilir, fakat Almanya Federal Cumhuriyeti bu anlaşmaya taraf olmadığından dolayı, Aile Cüzdanı’nı kabul etmemektedir. Evliliğinizin Almanya yetkilileri tarafından tanınabilmesi için almanız gereken evrak Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği’dir (Formül B). Evliliğiniz gerçekleştikten ve Türkiye Cumhuriyeti kayıtlarına geçtikten sonra bu belgeyi nüfus müdürlüklerinden temin edebilirsiniz.
Almanya Aile Birleşimi
Uluslararası evlenme kayıt örneği her iki eşin nüfus bilgilerini eksiksiz bir şekilde içermelidir.
Eğer kişiler 17 yaşında evlilik gerçekleştirmişler ise; iki taraf içinde anne ve babanın imzaladığı muvafakatname ve bu belgelerin Almanca tercümeleri ibraz edilmelidir.
Eğer kişiler evliliklerini 16 yaşından küçük gerçekleştirmişler ise; çiftin evlenmesinin uygun olduğuna dair mahkeme kararı ve bu belgenin Almanca tercümesi ibraz edilmelidir.
Nüfus cüzdanı fotokopisi: Başvuruda bulunan kişinin ön ve arka yüzünü net bir şekilde gösteren nüfus cüzdan fotokopisi.
Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği: Bu belge Almanya aile birleşimi başvurusunda bulunan kişinin nüfus bilgilerini ve nüfus kaydı ile ilgili tüm olayları eksiksiz bir şekilde içermelidir. Kişinin nüfus kayıt örneğindeki “Düşünceler” kısmı eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmalıdır. Bu evrakta eksik olmaması gereken bilgilerin arasında:
Daha önce yapılmış evlilikler,
Doğan çocuklarınıza ait kimlik bilgileri,
Boşanmalar,
Anne ve baba hakkındaki kimlik bilgileri,
Sahip olduğunuz vatandaşlık bilgileri (varsa başka ülkelerin vatandaşlığı) gibi bilgiler yer almaktadır.
Almanya’da Yaşayan Eşe Ait Evraklar:
Almanya’da yaşayan eşin ikametgâh belgesi: Almanya’da yaşayan eşe ait ikametgâh belgesi ibraz edilmelidir. Almanya’da yaşayan eş tek başına yaşıyor ve ev sahibi ise bunu gösterecek belgeler ek olarak istenebilir. Ayrıca orada eğer kirada oturuyor ve bu masrafları kendisi karşılıyorsa bunu gösterecek kira sözleşmesi istenebilir. Eş orada ailesinin veya başka bir kişinin yanında yaşıyorsa bunu belgeleyen ek evraklar (Untermieter) istenebilir. Eğer eş Alman vatandaşı değil ise oradan aldığı oturum izni belgesi (Niederlassungsgesetz) ibraz edilmelidir. Almanya’da yaşayan eşin oturmakta olduğu ev aile fertlerinin rahat yaşayabileceği büyüklükte olmalıdır.
Almanya’da yaşayan eşe ait kimlik bilgileri: Eğer eş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise eşe ait, iki yüzü de net olarak görünecek şekilde çekilmiş nüfus cüzdanı fotokopisi ve oradan aldığı oturum izni fotokopisi. Eğer eş Alman vatandaşı ise eşe ait güncel pasaport (Reisepass) veya kimlik (Personalausweis) fotokopisi ve doğumu Almanya’da gerçekleşmiş ise Alman Doğum Belgesi (Geburtsurkunde). Eğer eş yabancı uyruklu ise güncel pasaportun fotokopisi ve oradan aldığı oturma izni fotokopisi. Eğer eş hem Alman hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise Alman vatandaşı olanlara uygulanan prosedürler uygulanmakta olup Türk vatandaşlığına ait nüfus cüzdan fotokopisi de ibraz edilmelidir.
Almanya Aile Birleşimi
Banka hesap dökümleri: Almanya’da ve Türkiye’de yaşayan eşe ait banka hesap dökümleri ibraz edilmelidir. Bu dökümler son 3 aya ait en az 7.000 TL bakiyeli olmalıdır. Bu belgelerin asılları ibraz edilmeli ve bankadan ıslak imza ve kaşeli olmalıdır. Aslını ibraz etmekle yükümlü olduğunuz evrakların bir adet fotokopilerini Almanya’ya gideceğiniz sırada yanınızda götürmenizde fayda vardır.
Maaş bordrosu: Almanya’da yaşayan eşe ait son 3 ayın maaş bordroları ibraz edilmelidir. Bu belgelerde bulunan miktar aile fertlerinin bakımını karşılayabilecek düzeyde olmalıdır.
Sağlık sigortası: Almanya aile birleşimi vizesine başvururken ibraz etmeniz gereken sağlık sigortası güncel tarihli ve en az 3 ay süreyle geçerli olmalıdır. Vizata group’ile iletişime geçerseniz size bu konu hakkında yardımcı olacaklardır.
Eşlerin varsa daha önceki evliliklerine dair belgeler: Eğer eşler daha önceden bir evlilik gerçekleştirmişler ise; evliliklerinin bittiğine dair geçerli boşanma kararı ve gerekli durumlar için Almanya veya Tükiye’den alınmış tanıma tenfiz kararı belgesi ibraz edilmelidir. Gerektiği durumlarda ölüm kayıt örnekleri ve tüm bu belgelerin Almanca tercümeleri ibraz edilmelidir.
Eşlerin çocukları hakkındaki belgeler: Almanya aile birleşimi başvurusunda bulunan eş yanında çocuğunuda götürecek ise, çocuğa ait kimlik bilgilerini içeren nüfus kayıt örneği ve her iki yüzü de net olacak şekilde çekilmiş kimlik fotokopisi, eğer çocuk Alman vatandaşı ise pasaport (Reisepass) veya kimlik (Kinderausweis/Personalausweis) fotokopisi, eğer çocuk 16 yaşından küçük ise dil yeterliliği aranmaz fakat çocuk 16 yaşından büyük ise dil yeterliliği sertifikası ibraz edilmelidir. Eğer eşin önceki evliliğinden çocukları varsa velayet aile birleşimi başvurusu sahibine ait ise ve onları da yanında götürmek istiyorsa eski eşinin izni olmalıdır ve bu belge ibraz edilmelidir. Bu belgelere ek olarak farklı belgelerin ibraz edilmesi istenebilir.
Almanca bildiğine dair belge:
Almanya aile birleşimi başvurusu yapacak kişilerin A1 seviye dil sertifikası alma zorunlulukları bulunmaktadır. Başvuru sırasında bu belgenin aslını ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu belge yalnızca Almaya Konsolosluğu’nun kabul ettiği Goethe-Institut ve ÖSD kurslarının sınavlarına girerek alınmalıdır, aksi takdirde başka kurumlardan alınan sertifikalar konsolosluk yetkilileri tarafından kabul edilmeyecektir. Bazı istisnai durumlarda dil yeterliliği belgesi ibraz etme zorunluluğu yoktur.
Almanya Aile Birleşimi Vizesi Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Alman aile birleştirme vizesinin süresi, başvuru sahiplerinin durumuna bağlı olarak değişebilir. Bu süre aynı zamanda Alman konsolosluklarının çalışma gün ve saatleriyle de ilgilidir. Tatil, tatil ve sıra dışı durumlar gibi faktörler bu dönemi doğrudan etkileyebilir. Alman Konsolosluğu değişen koşullar nedeniyle bu konuda size net bilgi veremeyecektir. Bazı durumlarda, bir Alman aile birleşimi vizesi almak için son tarih birkaç ayı bulabilir.
Almanya Aile Birleşimi Vizesi Sürecini Nasıl Takip Edebilirim?
Almanya’da aile birleştirme başvurusu yaptıktan sonra konsolosluk tarafından belirlenen gün ve saatlerde arayarak işleme devam edebilirsiniz. Vizata groupa arayıp işlemlerinizi Alman aile birleştirme temsilcileriyle gerçekleştirirseniz, bu süreci sizin adınıza takip edecekler ve sizi her an bilgilendireceklerdir.
Almanya Aile Birleşimi Vizesi Ücreti Ne Kadardır?
Almanya aile birleşimi vizesine başvururken, Alman Konsolosluğu tarafından belirlenen vize başvuru ücretini EUR veya TL olmak kaydıyla nakit olarak ödemeniz gerekmektedir. Başvuru ücreti, danışmanlık hizmeti ücretlerini veya nakliye ücretlerini içermez.
Almanya Aile Birleşimi Başvurusu Neden Reddedilir?
Alman aile birleştirme vizesi başvurusu yapılırken, başvuru bazı durumlarda Alman konsolosluk makamları tarafından reddedilebilir. Yukarıda belirtilen evrakları ve bu belgelere ek olarak gerekli belgeleri eksiksiz olarak ve Alman Konsolosluğunun gerektirdiği kriterlere göre vermezseniz, konsolosluk başvurunuzu reddedecektir. Bu belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde göndermiş olmanız, başvurunuzun Alman konsolosluğu tarafından onaylanacağı anlamına gelmez.
Alman Konsolosluğu başvurunuzu reddedecektir. Konsolosluk görevlileri, evliliğin hileli olduğundan şüphelenmeleri halinde bu talebi reddetme hakkına sahiptir. En şüpheli faktörlerden biri eşler arasındaki büyük yaş farkıdır. Böyle bir durumda, Alman konsolosluk yetkilileri her iki ülkedeki eşleri sorgulama, evlilikleri ve birbirleri hakkında bilgi alma hakkına sahiptir. Bu sorular, Alman konsolosluğu ve Almanya’daki ilgili kurum tarafından eş zamanlı olarak iletilir. Böyle bir durumda, verilen cevaplardan şüphe etmeye devam ederler ve evliliğin sahte olduğuna inanırlarsa başvurunuz reddedilebilir.
Almanya Aile Birleşimi Vizesine Sahip Olduktan Sonra Eşimden Bağımsız Oturum Hakkına Sahip Olabilir Miyim?
Alman aile birleştirme vizesi ve evliliğe dayalı oturma izni aldıktan sonra, bağımsız bir oturma izni alabilmek için Federal Almanya Cumhuriyeti tarafından belirlenen koşulları yerine getirmelisiniz. Bu izin, eşinizden boşanmanız durumunda veya evliliğiniz en az 3 yıl sürdüyse ayrı yaşamanız durumunda verilebilir. Bazı istisnai durumlarda, Almanya bu izni 3 yıl şartı olmadan verebilir;
İçindekiler