İkamet tezkeresi: Oturma izni, yabancıların Türkiye Cumhuriyeti’nde yasal olarak ikamet etmelerine izin veren bir izindir. 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile düzenlenmiştir. Türkiye’yi çeşitli amaçlarla ziyaret ederken, belirli bir süre yaşamak isteyen yabancılar ikamet izni başvurusunda bulunabilirler. İkamet izni talep edilmesi halinde, gerekli koşulları sağlayan kişiler için izinler yetkili makamlarca verilir. Konut başvurusunda olumlu sonuç alınması durumunda, başvuru sahibi belirli bir süre Türkiye’de yaşama hakkına sahiptir.
İkamet izni başvurusunda bulunan kişilerin, belirtilen koşulları sağlamaları, belgeleri güncel ve eksiksiz bir şekilde hazırlamaları gerekmektedir. Ziyaret süresi için vize veya vize muafiyeti sürelerinin yetersiz kaldığı durumlarda ikamet izni başvurusu yapılabilir. Başvurularda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da doğru ikamet izni için başvuru yapılması gerektiğidir. İkamet izni türü, kalış amacına ve süresine göre değişir. Bu anlamda 6 tip uygulama yapılabilir. bunlar;
Kısa Dönem İkamet İzni
Uzun Dönem İkamet İzni
Aile İkamet İzni
Öğrenci İkamet İzni
İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni
İnsani İkamet İzni
İkamet Tezkeresi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Veya Türkiye’de 90 günden fazla sahip olunan vize, daha uzun süre kalmak isteyen bazı yabancıların başvuruları için gereklidir. Resmi makamlar üzerinden online başvuru yapılması neticesinde randevu tarih ve saati sistem tarafından belirlenir. Atanan randevunun gününde ve saatinde, başvuru sahibi yaşamak istediği bölgedeki bölgesel / yerel göçmenlik departmanına gitmelidir. Randevu sırasında talep türüne göre değişen evraklar sunulur. Başvuru yaparken form üzerindeki pasaport veya diğer bilgileri eksiksiz ve güncel olarak doldurmanız son derece önemlidir.
Randevu sırasında gelmeyen başvuru sahiplerinin başvuruları geçersiz sayılır. Ancak kabul edilebilir bir mazeret varsa yönetim bazı bilgi veya belgeler talep edebilir. İkamet uzatma başvuruları ile ikamet izni başvuruları için de aynı prosedür geçerlidir. Yaygın bir uygulama türü, kısa dönem ikamet iznidir.
İkamet İzni Çeşitleri
Oturma izinleri İzin türleri, kalmak istedikleri zamana ve Türkiye’ye gelen yabancıların amacına göre farklılık göstermektedir. Bazı ülke vatandaşları Türkiye gezilerinde vize istemekten muaftır. Bu durumda Türkiye’de ikamet izni talebinde bulunan kişilerin vize feragatnamesi, kalan süre için yetersiz kalan ikamet izni başvurusu yapmaları gerekmektedir. Aynı şekilde ikamet izninin vize geçerlilik süresi için de vatandaşlarının Türkiye’de vize başvurusunda bulunmaları yeterli değildir. İkamet izni başvurusunda bulunurken, ikamet amacı dikkate alınarak geçerli bir başvuru yapılmalıdır. İkamet izin türleri aşağıda sıralanan 6 başlık altında toplanmıştır.
Kısa Dönem İkamet İzni
Uzun Dönem İkamet İzni
Aile İkamet İzni
Öğrenci İkamet İzni
İnsani İkamet İzni
İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun belirli maddeleri, ikamet izni çeşitlerine ilişkin düzenlemeleri içermektedir. Yazının devamında başvurular hakkında detaylı bilgiye yer verilmiştir.
Kısa Dönem İkamet İzni
Kısa dönem ikamet izni, ikamet izni ve türler arası yabancı çeşitler, Türkiye’de en fazla iki yıl yaşayabilir. Daha uzun bir süre ancak bazı durumlarda elde edilebilir. Sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ve yatırım amaçlı Türkiye’de yaşamak isteyenler için uygulama daha uzun sürebilir. Kısa dönem ikamet izni türleri 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 31. ve 33. Maddeleri ile Kanun Yaptırım Yönetmeliğinin 28. ve 29. maddelerinde düzenlenmiştir. Kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilecek kişiler aşağıdaki gibidir.
Bilimsel araştırma amacıyla gelecek yabancılar
Taşınmaz malı bulunanlar
Ticari bağlantısı olan ya da iş kuracak olan kişiler
Hizmet içi eğitim programına katılacak olanlar
Değişim programları ile eğitim ya da benzeri amaçla gelecek olan kişiler
Turizm amaçlı kalacak kişiler
Kamu sağlığı açısından tehdit oluşturan bir hastalığı olup, tedavi olmak amacıyla gelecek olan kişiler
Adli ve idari makamlarca Türkiye Cumhuriyeti’nde kalması gereken kişiler
Aile ikamet izninden, kısa dönem ikamete geçiş yapacak kişiler
Türkçe dil eğitimlerine katılacak olan kişiler
KKTC vatandaşları
Kamu kurumları aracılığıyla staj ya da eğitime katılacak olan kişiler
Türkiye’de yükseköğrenimini tamamlamasının ardından 6 ay geçmemiş olan yabancılar
Yatırım amaçlı başvuracak kişinin kendisi, eşi ve kendisine bağımlı ya da ergin olmayan çocuğu
Kısa Dönem İkamet İzni Kime Verinir?
Kısa dönem ikamet izni, yabancılara Türkiye’de 90 günden fazla yaşama hakkı veren bir izindir. Belirli koşulları sağlayan herkes kısa dönem ikamet iznine başvurabilir. Bazı istisnalar dışında en fazla iki yıl için ihraç edilebilir. Sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ve gelecekteki Türk yatırımları 5 yıla kadar oturma izni talep edebilir. Bu başvurularda belirtilen belgelerin sahte olmaması, güncel olmaması ve tam dolu olması son derece önemlidir. Kısa dönem ikamet izni alabilecek kişiler aşağıdaki gibidir;
Bilimsel araştırma amacıyla gelecek olan yabancılar
Türkiye’de taşınmaz malı bulunan kişiler
İş kuracak ya da ticari bağlantısı olan yabancılar
Hizmet içi eğitim programlarına dahil olacak kişiler
Değişim programları kapsamında eğitim ya da staj için gelecek yabancılar
Turizm amacıyla 90 günden fazla kalmak isteyen yabancılar
Kamu sağlığını tehdit eden bir hastalığın tedavisi için gelecek olan yabancılar
Adli ya da idari makamlarca alınan kararlar ya da talepler doğrultusunda
Aile ikamet izni sonrası kısa dönem ikamet izni geçişi yapacak olan kişiler
Türkçe kursuna katılacak yabancılar
Kamu kurumları aracılığıyla araştırma, staj ya da eğitim programlarına katılacak kişiler
Türkiye’de yükseköğrenim tamamlamış ve üzerinden altı ay geçmemiş kişiler
Türkiye’de çalışmasa dahi, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen kapsamlarda yatırım yapacak kişinin kendisi, eşi, 18 yaşından küçük ya da bağımlı çocuğu
KKTC vatandaşları
Bilimsel Araştırma Amaçlı İkamet Tezkeresi
Bilimsel Araştırma Türkiye’de kişileri bulabilmek için başvuruda bilimsel araştırma ile ilgili belgeleri sunmaları gerekmektedir. Buna göre, yapılacak araştırmanın izne tabi olması halinde, onaylanmamış araştırmalarla ilgili olarak ilgili bakanlıklardan izin alınması, araştırmaya ilişkin açıklama yapılması gerekmektedir. Bu kategori için başvuran yabancıların bu amaca uygun vize almaları gerekmektedir.
Türkiye’de Gayrimenkulü Bulunan Yabancıların İkamet Tezkeresi
Türkiye’de taşınmaz mal sahibi olan yabancıların oturma izni başvurusu yapabilmek için taşınmaz mülke tabi olmaları gerekmektedir. Ancak, ikamet sahipliği haklarına sahip diğer aile üyeleri oturma izni başvurusunda bulunabilirler. Başvuranın aile üyeleri, 18 yaşın altındaki eşi veya çocuğu veya bakmakla yükümlü olduğu çocuktur. Bu tür taleplerde, kişinin ikamet yeri olduğunu kanıtlayan resmi belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir.
Ticari İkamet İzni
İş ilişkisi veya iş kurmak amacı ile gelecek kişiler için kısa dönem ikamet izni başvurularında, firma veya şirketlerin ayrıca davet mektubu sunmaları gerekmektedir. Bazı durumlarda başvuruda ek belgeler talep edilebilir. Bu durumda karşı tarafın kurumsal belgeleri hazırlanmalıdır. Şirket belgeleri, noter tasdikli faaliyet belgesi, güncel vergi levhası, imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesi gibi belgelerdir.
Değişim Programı İkamet Tezkeresi
İkamet izni talebinde bulunan herkesin değişim programına katılabilmesi için müzakere edilen Türkiye, söz konusu kurumdan alınacak belgeleri ibraz etmek zorundadır. Eğitim veya staj gibi ikamet başvuruları, ilgili programın süresini aşamaz. Erasmus Farabi veya Türkiye’ye gelen Mevlana öğrenci aralığı bu kategoride belirtilir. Genel sağlık sigortası hakkını kaybeden öğrencilerin özel sağlık sigortası olması zorunludur.
Tedavi Amaçlı İkamet İzni
Türkiye’de veya devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde belirli bir süre yaşamak isteyen yabancıların, halk sağlığı sistemini tehdit eden her türlü hastalığı tedavi edebilmek için onaylanması gerekiyor. Tedavi masraflarının tamamı ödenmek zorunda değildir. Ancak bu kişiler için kısa süreli ikamet başvurularında bakım veya barınma gibi masraflar kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanıyorsa, mali durumları tespit edilmişse sağlık sigortası aranmaz. Gerekirse ilgili hastaneden tedaviye ilişkin ek belgeler talep edilebilir.
Aile İkamet İzni’nden Kısa Dönem İkamet Tezkeresi
Aileler artık uygun değildir ve Türkiye’de ikamet etmeye devam eden ikamet etmeyen yabancılar, izinleri yeniden planlayın. Kısa dönem ikamet izninden aile ikametgahına geçişte, Türkiye’de en az 3 yıl sonra 18 yaşını doldurmuş çocuklardan yararlanılabilir. Ancak bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile evli iseniz burada 3 yıl kaldıktan sonra boşananlar da hak kazanır. . Bu kişiler sadece aile içi şiddet mağduru oldukları için boşanmış ve sponsorun ölümü halinde 3 yıllık süre aranmamaktadır.
Türkçe Kursu için İkamet İzni
Türkçe eğitim kursuna katılmak için kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunacak kişilerin, Türkçe eğitimi alacakları kursun Milli Eğitim Bakanlığı’ndan lisanslı kurs verme yetkisine sahip bir kurum olması gerekmektedir. Kursa en fazla iki kez kayıt yaptıran kişiye verilir. Eğitim süresi bir yıldan az ise, ikamet süresi eğitim süresini aşmaz. Dersi verecek kurum, kayıtlı öğrencinin başlangıç ve devam durumunu ilçe müdürlüklerine bildirmek zorundadır.
Türkiye, yüksek öğretim programlarından mezun olan kişilere verilen bir oturma iznidir. Bu kategoride başvurular yalnızca bir kez yapılabilir. Bunun için gerekli koşul, mezuniyetten sonra 6 ayın geçmemiş olmasıdır. Oturma izinleri bir yıl süreyle verilir. Başvuruda istenen ek belgeler arasında eğitim ve mezuniyet belgeleri yer alır.
Yatırımcılar İçin İkamet İzni
Türkiye ve kısa vadede belirli koşullarda yatırım yapmak için çalışan başvuru sahibi ikamet izni başvurusunda bulunur. Bazı koşullar, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen kapsam ve miktarlara atıfta bulunur. Bu ikamet izni için başvuran kişinin eşi, kendisi veya eşi / kocasının 18 yaş altı çocukları veya çocukları başvurabilir. Bu amaçla, bireylere ve aile fertlerine 5 yıllık ikamet izni almak için ikamet izni verilebilir.
İKAMET TEZKERESİ
İkamet tezkeresi: Oturma izni, yabancıların Türkiye Cumhuriyeti’nde yasal olarak ikamet etmelerine izin veren bir izindir. 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile düzenlenmiştir. Türkiye’yi çeşitli amaçlarla ziyaret ederken, belirli bir süre yaşamak isteyen yabancılar ikamet izni başvurusunda bulunabilirler. İkamet izni talep edilmesi halinde, gerekli koşulları sağlayan kişiler için izinler yetkili makamlarca verilir. Konut başvurusunda olumlu sonuç alınması durumunda, başvuru sahibi belirli bir süre Türkiye’de yaşama hakkına sahiptir.
İkamet izni başvurusunda bulunan kişilerin, belirtilen koşulları sağlamaları, belgeleri güncel ve eksiksiz bir şekilde hazırlamaları gerekmektedir. Ziyaret süresi için vize veya vize muafiyeti sürelerinin yetersiz kaldığı durumlarda ikamet izni başvurusu yapılabilir. Başvurularda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da doğru ikamet izni için başvuru yapılması gerektiğidir. İkamet izni türü, kalış amacına ve süresine göre değişir. Bu anlamda 6 tip uygulama yapılabilir. bunlar;
İkamet Tezkeresi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Veya Türkiye’de 90 günden fazla sahip olunan vize, daha uzun süre kalmak isteyen bazı yabancıların başvuruları için gereklidir. Resmi makamlar üzerinden online başvuru yapılması neticesinde randevu tarih ve saati sistem tarafından belirlenir. Atanan randevunun gününde ve saatinde, başvuru sahibi yaşamak istediği bölgedeki bölgesel / yerel göçmenlik departmanına gitmelidir. Randevu sırasında talep türüne göre değişen evraklar sunulur. Başvuru yaparken form üzerindeki pasaport veya diğer bilgileri eksiksiz ve güncel olarak doldurmanız son derece önemlidir.
Randevu sırasında gelmeyen başvuru sahiplerinin başvuruları geçersiz sayılır. Ancak kabul edilebilir bir mazeret varsa yönetim bazı bilgi veya belgeler talep edebilir. İkamet uzatma başvuruları ile ikamet izni başvuruları için de aynı prosedür geçerlidir. Yaygın bir uygulama türü, kısa dönem ikamet iznidir.
İkamet İzni Çeşitleri
Oturma izinleri İzin türleri, kalmak istedikleri zamana ve Türkiye’ye gelen yabancıların amacına göre farklılık göstermektedir. Bazı ülke vatandaşları Türkiye gezilerinde vize istemekten muaftır. Bu durumda Türkiye’de ikamet izni talebinde bulunan kişilerin vize feragatnamesi, kalan süre için yetersiz kalan ikamet izni başvurusu yapmaları gerekmektedir. Aynı şekilde ikamet izninin vize geçerlilik süresi için de vatandaşlarının Türkiye’de vize başvurusunda bulunmaları yeterli değildir. İkamet izni başvurusunda bulunurken, ikamet amacı dikkate alınarak geçerli bir başvuru yapılmalıdır. İkamet izin türleri aşağıda sıralanan 6 başlık altında toplanmıştır.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun belirli maddeleri, ikamet izni çeşitlerine ilişkin düzenlemeleri içermektedir. Yazının devamında başvurular hakkında detaylı bilgiye yer verilmiştir.
Kısa Dönem İkamet İzni
Kısa dönem ikamet izni, ikamet izni ve türler arası yabancı çeşitler, Türkiye’de en fazla iki yıl yaşayabilir. Daha uzun bir süre ancak bazı durumlarda elde edilebilir. Sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ve yatırım amaçlı Türkiye’de yaşamak isteyenler için uygulama daha uzun sürebilir. Kısa dönem ikamet izni türleri 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 31. ve 33. Maddeleri ile Kanun Yaptırım Yönetmeliğinin 28. ve 29. maddelerinde düzenlenmiştir. Kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilecek kişiler aşağıdaki gibidir.
Kısa Dönem İkamet İzni Kime Verinir?
Kısa dönem ikamet izni, yabancılara Türkiye’de 90 günden fazla yaşama hakkı veren bir izindir. Belirli koşulları sağlayan herkes kısa dönem ikamet iznine başvurabilir. Bazı istisnalar dışında en fazla iki yıl için ihraç edilebilir. Sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları ve gelecekteki Türk yatırımları 5 yıla kadar oturma izni talep edebilir. Bu başvurularda belirtilen belgelerin sahte olmaması, güncel olmaması ve tam dolu olması son derece önemlidir. Kısa dönem ikamet izni alabilecek kişiler aşağıdaki gibidir;
Bilimsel Araştırma Amaçlı İkamet Tezkeresi
Bilimsel Araştırma Türkiye’de kişileri bulabilmek için başvuruda bilimsel araştırma ile ilgili belgeleri sunmaları gerekmektedir. Buna göre, yapılacak araştırmanın izne tabi olması halinde, onaylanmamış araştırmalarla ilgili olarak ilgili bakanlıklardan izin alınması, araştırmaya ilişkin açıklama yapılması gerekmektedir. Bu kategori için başvuran yabancıların bu amaca uygun vize almaları gerekmektedir.
Türkiye’de Gayrimenkulü Bulunan Yabancıların İkamet Tezkeresi
Türkiye’de taşınmaz mal sahibi olan yabancıların oturma izni başvurusu yapabilmek için taşınmaz mülke tabi olmaları gerekmektedir. Ancak, ikamet sahipliği haklarına sahip diğer aile üyeleri oturma izni başvurusunda bulunabilirler. Başvuranın aile üyeleri, 18 yaşın altındaki eşi veya çocuğu veya bakmakla yükümlü olduğu çocuktur. Bu tür taleplerde, kişinin ikamet yeri olduğunu kanıtlayan resmi belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir.
Ticari İkamet İzni
İş ilişkisi veya iş kurmak amacı ile gelecek kişiler için kısa dönem ikamet izni başvurularında, firma veya şirketlerin ayrıca davet mektubu sunmaları gerekmektedir. Bazı durumlarda başvuruda ek belgeler talep edilebilir. Bu durumda karşı tarafın kurumsal belgeleri hazırlanmalıdır. Şirket belgeleri, noter tasdikli faaliyet belgesi, güncel vergi levhası, imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesi gibi belgelerdir.
Değişim Programı İkamet Tezkeresi
İkamet izni talebinde bulunan herkesin değişim programına katılabilmesi için müzakere edilen Türkiye, söz konusu kurumdan alınacak belgeleri ibraz etmek zorundadır. Eğitim veya staj gibi ikamet başvuruları, ilgili programın süresini aşamaz. Erasmus Farabi veya Türkiye’ye gelen Mevlana öğrenci aralığı bu kategoride belirtilir. Genel sağlık sigortası hakkını kaybeden öğrencilerin özel sağlık sigortası olması zorunludur.
Tedavi Amaçlı İkamet İzni
Türkiye’de veya devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde belirli bir süre yaşamak isteyen yabancıların, halk sağlığı sistemini tehdit eden her türlü hastalığı tedavi edebilmek için onaylanması gerekiyor. Tedavi masraflarının tamamı ödenmek zorunda değildir. Ancak bu kişiler için kısa süreli ikamet başvurularında bakım veya barınma gibi masraflar kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanıyorsa, mali durumları tespit edilmişse sağlık sigortası aranmaz. Gerekirse ilgili hastaneden tedaviye ilişkin ek belgeler talep edilebilir.
Aile İkamet İzni’nden Kısa Dönem İkamet Tezkeresi
Aileler artık uygun değildir ve Türkiye’de ikamet etmeye devam eden ikamet etmeyen yabancılar, izinleri yeniden planlayın. Kısa dönem ikamet izninden aile ikametgahına geçişte, Türkiye’de en az 3 yıl sonra 18 yaşını doldurmuş çocuklardan yararlanılabilir. Ancak bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile evli iseniz burada 3 yıl kaldıktan sonra boşananlar da hak kazanır. . Bu kişiler sadece aile içi şiddet mağduru oldukları için boşanmış ve sponsorun ölümü halinde 3 yıllık süre aranmamaktadır.
Türkçe Kursu için İkamet İzni
Türkçe eğitim kursuna katılmak için kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunacak kişilerin, Türkçe eğitimi alacakları kursun Milli Eğitim Bakanlığı’ndan lisanslı kurs verme yetkisine sahip bir kurum olması gerekmektedir. Kursa en fazla iki kez kayıt yaptıran kişiye verilir. Eğitim süresi bir yıldan az ise, ikamet süresi eğitim süresini aşmaz. Dersi verecek kurum, kayıtlı öğrencinin başlangıç ve devam durumunu ilçe müdürlüklerine bildirmek zorundadır.
Türkiye’de Yükseköğrenim Görmüş Yabancıya İkamet Tezkeresi
Türkiye, yüksek öğretim programlarından mezun olan kişilere verilen bir oturma iznidir. Bu kategoride başvurular yalnızca bir kez yapılabilir. Bunun için gerekli koşul, mezuniyetten sonra 6 ayın geçmemiş olmasıdır. Oturma izinleri bir yıl süreyle verilir. Başvuruda istenen ek belgeler arasında eğitim ve mezuniyet belgeleri yer alır.
Yatırımcılar İçin İkamet İzni
Türkiye ve kısa vadede belirli koşullarda yatırım yapmak için çalışan başvuru sahibi ikamet izni başvurusunda bulunur. Bazı koşullar, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen kapsam ve miktarlara atıfta bulunur. Bu ikamet izni için başvuran kişinin eşi, kendisi veya eşi / kocasının 18 yaş altı çocukları veya çocukları başvurabilir. Bu amaçla, bireylere ve aile fertlerine 5 yıllık ikamet izni almak için ikamet izni verilebilir.